Foto: n1 screenshot

I dok vlade većine zemalja širom sveta, u strahu od širenja COVIDA-19 preduzimaju sve restriktivnije mere karantina, i dalje postoji nekoliko izolovanih ostrva, na kojima je život i posle izbijanja pandemije, nastavio da se odvija maltene po starom, piše N1.

Na snimcima iz švedskog grada Malmea teško ćete videti nekog ko nosi masku ili rukavice. Otvorene su prodavnice, škole i vrtići, čak i granice.

Švedska vlada odlučila se za liberalniji pristup, verujući da će građani sami biti odgovorni i poštovati preporuke o distanciranju i higijeni.

„Posla ima manje ali i dalje ga ima. Danas su svi termini zakazani, dok sam u ponedeljak imala samo dve mušterije. Devedeset odsto telefonskih poziva koje dobijamo su ljudi koji zovu da otkazu rezervaciju“, rekla je vlasnica jednog salona lepote Mihaela Jonson.

Švedska ima oko 4.000 potvrđenih slučajeva zaraze, uz nizak nivo testiranja. Premijer Stefan Leven ipak najavljuje mogućnost uvođenja restriktivnijih mera, ukoliko budu neophodne.

Još opušteniji je beloruski pristup. Predsednik Aleksandar Lukašenko ne odriče se svojih redovnih aktivnosti, iako podrazumevaju bliski kontakt.

„Bolje je umreti na nogama nego živeti na kolenima. Ovde nema virusa. Da li ste videli neki da proleće ovuda? Nisam ni ja. Ovde je kao u frižideru. To je najbolje za imunitet, to je pravi lek za virus“, kazao je on.

Belorusija je jedna od poslednjih zemalja na svetu koja nije otkazala fudbalsko prvenstvo, na radost ljubitelja tog sporta širom sveta.

„Na društvenim mrežama, posebno na Tviteru i FB vidimo da raste broj pratilaca koji nam pišu na engleskom jeziku. Sve je veći broj fanova našeg kluba“, rekao je portparol Dinama iz MinskaAleksandar Strok.

Od 150 slučajeva zaraze koliko je registrovano u zemlji, navodno ni jedan nije imao smrtni ishod. Svetski mediji pišu da su mnogi Belorusi ipak zabrinuti, jer znaju šta se dešava u ostatku Evrope, pa i da je sličan pristup zarazi u početku sledila većina zemalja.

Izvor: N1