Koalicija „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović“ održala je danas konferenciju za štampu.

Povod za sazivanje konferencije su predstojeći izbori za članove Saveta mesnih zajednica, čije je održavanje zakazano za nedelju, 18. mart – o čemu je prisutne medije na početku konferencije izvestio Miloš Stojadinović:

„Današnja konferencija je sazvana iz dva razloga: želimo da ukažemo na nepravilnosti u dosadašnjem radu Gradske izborne komisije i želimo da pozovemo birače da u nedelju, u što većem broju izađu na izbore.“

U svom daljem obraćanju Miloš Stojadinović obavestio je medije da je Gradska izborna komisija donela niz oduka koje pobuđuju sumnju u regularnost predstojećih izbora – među kojima je i odluka da se pri identifikaciji birača koji glasaju ne koriste UV lampe i sprej za obeležavanje lica koja su glasala:

„Na sve ono što nije propisano odlukom o održavanju izbora za članove saveta mesnih zajednica primenjuje se Zakon o lokalnim izborima.

Međutim, ovde se zakon o lokalnim izborima očigledno ne primenjuje, počev od sastava biračkih odbora. Zakon jasno kaže: nijedna stranka ili koalicija ne može imati većinu u organima koji sprovode izbore.

Ono što se ovde dešava je da, a napominjem da birački odbori jesu organi koji sprovode izbore, vladajuća koalicija, koja okuplja SNS, PSS, JS i SPS, ima na svim biračkim mestima od 67 do 100% članova u biračkim odborima.“

Prema rečima Miloša Stojadinovića Gradska izborna komisija je ovakav sastav biračkih odbora pokušala da opravda činjenicom da su birački odbori sastavljani na osnovu odborničkih grupa u zaječarskom parlamentu – ali je više nego jasno šta se ovde dešava:

„Odbornička grupa Pokret za krajinu – Boško Ničić ima istog nosioca kao i lista Naša kuća Zaječar, a i mnogi lokalni i nacionalni mediji su ranije objavili da je pomenuti pokret stupio kolektivno u Srpsku naprednu stranku. Pored toga, podpredsednik jedne odborničke grupe je lokalnom mediju dao izjavu da će ta odbornička grupa ustupiti svoje kontrolore vladajućoj većini. 

Ovo praktično znači da u 21 od 32 biračka odbora opozicija ima jednog ili nijednog predstavnika u biračkom odboru.

Šta se dešava kada taj jedan predstavnik ima potrebu da ode do toaleta, ili kada komisija treba da izađe na teren radi glasanja?“

Najveću zabrinutost Miloš Stojadinović izrazio je povodom sastava biračkih odbora na biračkim mestima u Velikom Izvoru i Šipikovu, gde je, kako kaže, Gradska izborna komisija donela odluku da „koza čuva kupus“:

„Na biračkim mestima u Velikom Izvoru i Šipikovu opozicija neće imati nijednog kontrolora!“

Miloš Stojadinović naglasio je i da je nedopustivo to što je gradonačelnik Boško Ničić dopustio sebi da kampanju započne vređanjem predstavnika liste Koalicije „Pobeda za naš grad – Dr Nenad Ristović“.

Na konferenciji se novinarima obratio i Dr Nenad Ristović, koji je istakao izuzetan značaj ovih izbora za budućnost grada Zaječara:

„Ovi izbori za mesne zajednice, ma koliko vam se činili nezanimljivim, ma koliko vam se činili na prvi pogled kao izbori koje vlast želi da pokaže da nisu bitni – oni trebaju biti najbitniji u svakom izbornom ciklusu, bitniji od lokanih, bitniji od republičkih, jer naš život se odvija u napoj ulici, u našim mesnim zajednicama!

Bez mesnih zajednica ne postoji grad, bez sela ne postoji opština.

Izbori 18. marta su prekretnica za budućnost našeg grada!“

Dr Nenad Ristović pozvao je sugrađane da uzmu budućnost Zaječara u svoje ruke i da u nedelju u što većem broju izađu na izbore, kako bi 19. marta počeli sa formiranjem Saveta u mesnim zajednicama, i kako bi vratili život u mesne zajednice i naš grad.

 

Reklame