Reklame

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je neophodno da se primene mere prevencije širenja zaraze korona virusom i da se smanje rizici, bez obzira što se otvaraju neke društvene ustanove.

Kisić Tepavčević je za Radio-televiziju Srbije rekla da virus slabi i da se gradjani postepeno vraćaju normalnim aktivnostima, ali da je dosta toga na ličnoj odgovornosti i proceni rizika.

Govoreći o otvaranju škola i vrtića, navela je da i dalje nisu potvrdene hipoteze da je kod dece moguće širenje zaraze, ali da su po pravilu kliničke slike blage ili nema nikakvih simptoma.

„Otvaranje tih ustanova nije samo zdravstveno pitanje. Bezbednija je varijanta boravak dece u takvim kolektivima, nego sa dekama i bakama, to je isto kao i kad je sezona gripa“, kazala je.

Kisić Tepavčević je navela da će Univerzitet uskoro da donese odluku o radu fakulteta u narednom periodu i najavila je sastanak proširenog rektorskog kolegijuma posle kojeg će studenti biti obavešteni o svemu.

Ona je savetovala izbegavanje okupljanja većeg broja ljudi, održavanje fizičke distance i ocenila da će se te mere lakše primenjivati ukoliko se više vremena provodi napolju, po višim temperaturama.

Kisić Tepavčević je rekla da je suština bila da se spreči ulazak virusa u socijalne ustanove i dodala da je bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost.

Ona je navela da je trenutni prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove.

Podsetila je i da je da je prvi veliki rizik uočen u Gerontološkom centru u Nišu, iz kog su korisnici prebačeni na bolničko lečenje i navela da se po istom principu se u nedelju delovalo u Negotinu.

„Organizovan je prevoz za korisnike i zaposlene do KC Niš i radjena je trijaža“, rekla je ona.

Izvor: Beta