Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da nijedno istraživanje nije dokazalo da pušači redje oboljevaju od infekcije izazvane virusom korona.

„Čini mi se da to je neka priča koju forsiraju osobe koje puše“, rekla je Kisić Tepavčević gostujući u jutarnjem programu televizije Pink.

„Pušenje je najznačajniji pojedinačni faktor rizika za nastanak mnogih nezaraznih bolesti“, rekla je Kisić Tepavčević objasnivši da je reč o malignim bolestima, kardiovaskularnim bolestima, dijabetesu.

Istakla je da su svi osetljivi na virus kovid 19, ali da postoje razlike u kliničkoj slici, pa je najveća verovatnoća da će se najteže forme razviti kod hroničnih bolesnika i osoba starijih od 65 godina.

Ali, kako je kazala, to ne znači da ne mogu da obole mladje, potpuno zdrave osobe, čak i profesionalni sportisti i da se i kod njih mogu desiti fatalni ishodi.

Govoreći o vakcini protiv virusa korona Kisić Tepavčević je navela da će ona zemlja koja bude prva proizvela vakcinu za širu upotrebu biti u velikoj prednosti u odnosu na ostale jer je to i ekonomsko pitanje.

Izvor: Beta