Reklame

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ i članica Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se korona virus danas pojavljuje u mnogo blažoj formi nego pre tri meseca, ali da su načini prenošenja isti pa i dalje treba primenjivati sve zaštitne mere.

„Mi stalno ponavljamo da ove mere koje zvuče banalno, a to je distanca, maske i pranje ruku, spašavaju živote, i da treba da se ugledamo na najstarije koji u ukupnoj strukturi gotovo i ne oboljevaju“, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku RTS.

Ona je dodala da među studentima ima 20-tak obolelih sa asimptomatskom ili blažom kliničkom slikom, ali da i među njima ima hroniničnih bolesnika pa je oprez neophodan.

Prema njenim rečima bilo kakva manifestacija na kojoj je više ljudi predstavlja rizik, ali je nedavni fudbalski derbi bio na otvorenom gde je mogućnost zaraze manja pa se u odnosu na broj prisutnih i obolelih, ne smatra da je to bio skup velikog rizika.

Kisić Tepavčević tvrdi da kapaciteti infektivnih klinika odgovaraju trenutnim potrebama kao i da sve Ginekološko akušerske klinike imaju izolacione jedinice predviđene za smeštaj obolelih trudnica.

U poslednja 24 časa još 93 osobe su zaražene od 6.729 testiranih na koronavirus, a još jedna osoba je preminula, saopšteno je danas na sajtu covid19.

Imunolog i član Vladinog Kriznog štaba Srđa Janković rekao je danas da broj zaraženih govori o tome da koronavirus nije prošao i da je sada više nego ikada ranije važno poštovati preporuke koje se odnose na nošenje maski u zatvorenim prostorima i držanje distance.

Prema podacima sa sajta Worldometers u svetu je do sada zaraženo više od 8.600.000 ljudi, a preminulo je 456.972 osobe. Direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus rekao je danas da se pandemija koronavirusa „ubrzava“ i da je prijavljen do sada najveći broj u jednom danu, više od 150.000 novoobolelih.

Izvor: Beta, Insajder