Foto: screenshot rtv

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, ali da i dalje postoji značajan broj novozaraženih koronavirusom, zbog čega ne sme biti opuštanja.

Kisić Tepavčević je, nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid19, poručila da nam je sada više nego ikada potrebno da se ponašamo odgovorno i da svi damo doprinos tome da se što pre suzbije transmisija virusa u našoj populaciji.

Ona je, kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, naglasila da se smanjuje broj obolelih i preminulih od te bolesti, ali da je neophodno da se i dalje sprovode sve mere, poput nošenja zaštitnih maski, držanje distance i pranja ruku.

Prema njenim rečima, na današnjoj sednici Kriznog štaba nije doneta nijedna nova mera, a evaluacija je pokazala da su postojeće dale rezultate i da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju borba sa virusom.

Zamenica direktora „Batuta“ je rekla da je rano govoriti o prenošenju virusa u školskoj sredini jer su od početka nove  školske godine prošla tek četiri dana.

Postoje dva slučaja zaraze dece pre početka školske godine i sve službe su reagovale dobro kako bi se sprečilo širenje virusa u školskoj sredini, rekla je ona, podsetivši na to da je „Batut“ napravio protokole u slučaju pojave virusa u školama.

Izvor: Insajder