Reklame

Nove mere u borbi protiv korona vorusa ne bi bile potrebne da smo sami poštovali opšte preventivne mere i „da se nismo okupljali pre svega u zatvorenim prostorima“, izjavila je danas zamenica direktora Insituta za javno zdravlje Darija Kisić Tepavčević.

Korišćenje maski nije „samo“, već se to pokazala kao efektivna mera. Najbolji primer je Kina koja time uspešno savladava talase ovog virusa, rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je ukazala da je detektovan visok nivo aktivnosti virusa, što se u ovom periodu nije očekivalo.

Prema njenoj oceni, na nestabilnu epidemiološku situaciju utiču glavni grad i broj zaraženih.

Kako je dodala, ima regiona u Srbiji u kojima je situacija nesigurna i nestabilna, ali ima i delova gde je stabilna i gde su se očigledno poštovale mere.

Trudimo se da budemo jedan do dva koraka ispre, ali bolnički kapacitet se popunjavaju i stuacija zahteva predostrožnost, predočila je Kisić Tepavčević.

Moramo se naučiti da živimo sa virusom, napomenula je ona i skrenula pažnju na to da bi trebalo razlikovati aktivnosti gde se poštuje distanca od haotičnog, masovnog okupljanja.

Ovde bi svi trebalo da delujemo kao tim, jer ako postoje pojedinačne grupe koje se tako ne ponašaju, one postaju rizik za sve nas, zaključila je Kisić Tepavčević.

Izvor: Danas