Foto> Screenshot RTS
Reklame

Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika i nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, rekla je za RTS Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević. Dodaje da je ipak na mladima da daju završni udarac virusu.

Darija Kisić Tepavčević je navela da je u toku jučerašnjeg dana prvi put nakon godinu dana detektovan jednocifren broj korisnika koji su pozitivni.

„Do ovog momenta vakcinisano je oko 90 odsto korisnika ustanova socijalne zaštite. Pokazali su se kao izuzetno odgovorni i juče smo po prvi put od početka pandemije imali jednocifren broj obolelih“, navodi Kisić Tepavčević.

Ističe da je pored zaposlenih do ovog momenta vakcinisano nešto manje od 80 odsto svih zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite – socijalnih radnika, negovatelja, kuvara, spremača.

Objašnjava da je vest za medije bila kada je virus ušetao u ustanovu socijalne zaštite, ali, kako kaže, treba ukazati da ogromnim trudom zaposlenih u tim ustanovama u većini nije bilo zaražavanja, sve se činilo da se smanji rizik unosa i širenja virusa.

Objašnjava da su od pre dva meseca uz određene uslove dozvoljene i posete u domovima za stare.

„Dozvoljene su posete, odlasci, za sve vakcinisane korisnike nije potrebna ni izolacija nakon povratka u kolektiv. Međutim, i dalje je potrebno poštovanje svih epidemioloških mera da se ponovo ne bi desilo unošenje virusa“, objašnjava ministarka.

Došao je red na vakcinaciju mladih

Govoreći o vakcinaciji mladih navodi da oni na početku kao i svuda u svetu nisu bili prioritet za vakcinaciju, ali da se sada situacija menja.

„Prioritet su bili najstariji sugrađani zatim oni sa hroničnim oboljenjima i oni koji su bili profesionalnio najugroženiji. Tako ako sada pogledamo procenat vakcinisanih po uzrasnim grupama svuda u svetu je najmanji u najmlađim uzrasnim grupama jer oni nisu bili prioritet, ali sada je došao red na njih. Upravo njima je pripala uloga da daju završni udarac ovom virusu“, ističe Kisić Tepavčević.

Objašnjava da je pre nešto manje od mesec dana uzrasni kriterijum u našoj zemlji snižen na 16 godina i kako kaže, značajan broj mladih se odazvao na vakcinaciju.

Navodi da vakcina ima, da građani mogu da biraju između četiri vakcine, i poručuje da je „svako od nas podjednako bitan, da ne možemo da uspemo ako ne budemo ujedinjeni protiv virusa“.

Izvor: Danas