Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Кisić Tepavčević kazala je da se uvek razmišlja o uvodjenju karantina za putnike iz inostranstva, ali da se sada beleži mnogo manje putovanja u odnosu na prethodne periode godišnjih odmora, te da je samim tim rizik manji.

„Kolika god (virus) bio nepoznanica, znamo kako da sprečimo inficiranje. Ako se neki član vaše porodice ne ponaša po preporukama, sami ste krivi što ste oboleli. Niko ne treba da se okrivi, ali svako je odgovoran za sebe“, rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Na kritike da su restriktivne mere bile prerano ukinute, kazala je da je to bilo u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, da je situacija pred održavanje fudbalskog derbija bila stabilna, a da svaki skup na otvorenom nosi mnogo manji stepen rizika nego oni na zatvorenom.

Kisić Tepavčević je rekla da ne treba komentarisati izjavu lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, koji je ocenio da se sa nošenjem maski povećao i broj smrtnih slučajeva, i dodala da gradjani znaju koje su najefikasnije mere za sprečavanje širenja zaraznih bolesti.

„Kada pričate o značaju preventivnih mera, čujete ‘opet priča jedno te isto’, a kada čujete novu izjavu koja nema nikakvog osnova, to se širi po društvenim mrežama, gleda na televiziji. To najviše boli“, rekla je Kisić Tepavčević.

Izvor: Beta