Članica zdravstvenog Kriznog štaba dr Daria Kisić Tepavčević izjavila je večeras da će, sa stanovišta struke, ključan biti i sledeeći vikend, ali da se borba protiv korona virusa „bliži kraju“ i da će se uskoro „brojati danima“.

Sa stručnog aspekta i sledeći vikend nam je ključan, ali vidimo kraj, treba samo da budemo strpljivi. Broji se u danima, rekla je Kisić Tepavčević u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), ne odgovorivši direktno na pitanje da li će i za sledeći vikend važiti produženi policijski čas.

Ona je potvrdila da će, uprkos i dalje visokom broju registrovanih slučajeva zaraze, od utorka početi postepeno prilagođavanje mera i postupna normalizacija života.

„U intreresu je svake držaave da se normalizuje život i sa ekonomskih aspekata, ali – da ne bude zabune i komentara – najnoviji podaci se ne mogu gledati samo kroz apsolutne brojeve.

Povećavanjem broja testiranih povećava sei broj inficiranih, ali je za nas značajan pokazatelj visok procenat osoba koje imaju asimptomamtsku ili vrlo blagu kliničku sliku“, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je objasnila da su dva uzastopna negativna nalaza na testu i dalje ključno merilo oporavka pacijanata od kovida 19, ali da se sad primenjuje „naknadna dinamika“ otpuštanja iz bolonica – jedan negativan test, plus dve sedmice kućne samoizolacije. Na taj način se oslobađaju bolnički kapaciteti za teže bolesnike, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da su stariji od 65 godina bili najsavesniji u poštovanju propisanih mera zabrane kretanja, što se iskazalo i u povoljnim statističkim podacima.

„Kod nas je prosečan uzrast obolelih niži nego u drugim temljama“, naglasila je Kisić Tepavčević za RTS.

Izvor: Danas