Foto: Pixabay / OpenClipart-Vectors
Reklame

Pojedini lokalni mediji objavili su informaciju da je na sajtu Grada Zaječara postavljena anketa sa predlogom kapitalnih investicija za 2019. godinu.

Građani mogu glasati samo za jedan od 44 predložena projekta, od izrade planske dokumentacije, preko rekonstrukcije ulica i puteva, do izgradnje Muzeja roka na Kraljevici.

Verovatno će narednih nedelja, do usvajanja budžeta za narednu godinu, prvi čovek grada, njegovi saradnici i njegovi mediji na sav glas trubiti o tome kako je građanima omogućeno da sami izaberu prioritete, a želje „podanika“ za vlast su zapovest. A biće i dobar alibi u godinama nakon njihovog pada.

Ne kažemo da se u ozbiljnim sredinama tako ne radi, i to je za svaku pohvalu, ali kada pogledamo ponuđene investicije ne možemo a da se na zapitamo da li vladajuća garnitura misli da su svi građani Zaječara zaboravni i nepismeni pa im se stalno može prodavati magla. Čak i više puta.

Foto: Printscreen / zajecar.info

O većini ponuđenih projekata baš smo se naslušali proteklih 16 meseci. Mnogi od njih samo što nisu realizovani, od fiskulturne sale u OŠ „Hajduk Veljko“ (nedovršena je već otvarana u prethodnom Boškovom mandatu), do Vizitorskog centra na Romulijani i Doma zdravlja u Kotlujevcu, tako da smo se prosto zaživeli sa njima, kao da već postoje. Kad ono ništa, možda će biti, a ne mora da znači.

Navešćemo samo neke o kojima se najviše pričalo od povratka Ničića na vlast a koji su sada samo predlog za glasanje.
Među njima je rekonstrukcija celog srednjoškolskog centra sa natkrivanjem košarkaškog igrališta. Ogroman projekat, veliki novac.

Foto: Printscreen / istocnevesti.com

Ovu vest su mediji preneli prošlog novembra za konferencije za novinare Boška Ničića. Ako je projekat podržala Kancelarija za javna ulaganja, što bi građani glasali za njega? Ili nije baš tako? Radovi su bili najavljeni za leto 2018.godine. Znate i sami da nisu ni počeli.

Na toj pres konferenciji Ničić je obećao kule i gradove, kao da je u tajnom sefu u kabinetu pronašao milijarde. Očigledno da je naišao samo na megalomanska lažna obećanja koja su ortački razmenili on i Mirković.

Jedno od njih je i Vizitorski centar na Romulijani, čiju će izgradnju finansirati Ministarstvo turizma.

Foto: Printscreen / istocnevesti.com

Za građane koji žive s druge strane Timoka od izuzetne važnosti je da imaju lekara opšte prakse, laboratoriju, pedijatra. Kotlujevac ima više stanovnika nego gradovi u okruženju, a osim galerije slika u Domu kulture, nema ništa. Sa konkretnim planovima za izgradnju Doma zdravlja u tom delu grada javnost je bila upoznata još maja 2014.godine. Čak je načelnik okruga (i tada i sada) Vladan Paunović pokazao kako će izgledati fasade budućeg objekta.

Foto: Printscreen / Radio Magnum

Mirković, Velja i društvo su otišli, ali je, istina, Paunović ostao. Verovatno je na već pomenutoj konferenciji za novinare Ničić mahao istim projektom.

Foto: Printscreen / Radio Magnum

Projekti već postoje, a nama se sve staro svaki put iznova prodaje kao nešto potpuno novo, tek smišljeno. I još da glasamo ?!

U anketi je, ne možemo odjednom da se bavimo svim predlozima, i projekat izgradnje zajedničke fiskulturne sale za dve osnovne škole u centru grada, „Desanka Maksimović“ i „Ljuba Nešić“. Da obećanja Boška Ničića od prošlog novembra nisu bila samo isprazna priča i zamajavanje naroda, deca bi već vežbala u sali.

Foto: Printscreen – istocnevesti.com

Kancelarija za javna ulaganja se stalno spominje u obećanjima. Ne sporimo da je Marko Blagojević bio u Zaječaru, možda i više puta, ali to ne znači automatski i da su gradu odobrena neka sredstva.
Na sajtu Kancelarije za javna ulaganja mogu se pronaći podaci, i to ažurirani 9.oktobra, o projektima u pripremi, projektima u toku i završenim radovima.

Zaječar smo pronašli samo na jednom mestu.

Foto: Printscreen / Kancelarija za javna ulaganja

Istine radi, ovaj projekat kojim se Ničić diči nije delo njegove administarcije već one prethodne.

Kako priču o kapitalnim investicijama u gradu roka završiti drugačije nego o Muzeju roka? Uči nam probiše mesecima istom pričom, čak su i sredstva bila predviđena nekim rebalansom budžeta, i onda muk. Kada smo očekivali da Bili Ajdol položi kamen temeljac, sve je palo u vodu. Niko nije ni reč prozborio. Nismo saznali zašto se odustalo od gradnje. I sada se ova genijalna misao „potura“ građanima na odlučivanje.

Međutim, ni to nije potpuno nova ideja. Stara je skoro deceiniju i po, ali je u međuvremenu, kao i sve laži i šarena obećanja, narasla. Retko ko se još seća da je prvobitna zamisao Boška Ničića bila da se u Zaječaru sagradi spomenik gitari, u čast Gitarijade. O tome su pisali mediji 2004.godine.

Foto: Printscreen / Glas Javnosti, 2004.

Dakle, ništa novo.

Anketa ničemu i ne služi, pogotovo što se popunjava elektronski. Građani rubnih naselja i zaječarskih sela koji još nemaju pijaću vodu, izgrađenu kanalizaciju, pristojne puteve, prodavnice, ambulante, škole, internet, sigurno neće glasati. A i što bi, ionako je reč samo o kapitalnim obećanjima?!