Reklame

Zašto se u Srbiji testira izuzetno mali broj građana, šta se dešava sa zaraženim lekarima i ulaskom koronavirusa u bolnice i da li vlast vanredno stanje koristi za ličnu promociju i gušenje slobode govora? Samo su neka od pitanja koja svakodnevno postavljaju novinari medija koji rade u javnom interesu. Međutim, da li sama činjenica da je javnost u prilici da čuje ta pitanja smeta vlastima, kako smatraju pojedini medijski profesionalci i da li vlast diriguje reakciju tabloida koji vode kampanju protiv nezavisnih medija?

Kako je jedno novinarsko pitanje pokrenulo medijsku mašineriju vlasti? Legitimni upit da li je predsednik Srbije nakon što je objavio da mu je sin zaražen koronavirusom testiran, i da li će kao i svi ostali u izolaciju, provladina televizija Pink videla je ovako: „Medije sa tajkunskim predznakom ne zanima borba protiv koronavirusa, već eliminacija Vučića iz političkog života. I dok javnost svakodnevno čeka da struka saopšti epidemiološke podatke, s druge strane, medije sa tajkunskim predznakom ne interesuju ni životi ljudi, ni lekari, već samo to da predsednika Srbije uklone iz političkog života“.

Sinhronizovano, iste ocene izneo je Kurir, koji je pak otišao korak dalje, optužujući N1 da koristi koronavirus za napade na Aleksandra Vučića do mere koja može da poveća broj zaraženih u Srbiji. Urednik „Informera“ došao je na konferenciju za medije kriznog štaba, izvinjavajući se za, kako kaže, napade pojedinih medija na struku.

„Nisu u Srbiji mediji samo BIRN, CINS, Krik, N1 i ostali hejteri. Mene je stid i sramota zbog njih jer oni pišu o vama najgore moguće stvari, jer oni hoće da kažu kako ste vi nečiji poslušnici, jer hoće da kažu da ste vi saučesnici u nekakvoj zaveri, da sve što ovde radite, radite iz nekih političkih razloga“, rekao je članovima kriznog štaba Dragan J. Vučićević, urednik Informera.

Činjenica je – ništa od toga nijedan od navedenih medija nikad nije objavio. Zato medijski konsultant Igor Avžner u dirigovanom nastupu tabloidnih medija vidi nešto sasvim drugo – taktiku vlasti da preusmerava pažnju sa važnih tema.

„Mislim da je u pitanju klasično spinovanje i paljenje mnogo malih vatri da bi se jedan veliki požar prikrio. To je još u vreme SFRJ bila poznata taktika – izmisliti protivnika protiv koga ćeš da se boriš – zamišljenog protivnika, da li je spoljni ili unutrašnji nije bitno, bitno je da ti sa svoje pozicije njega možeš da pobediš“, kaže Avžner.

Autor spina je, kaže Avžner, poznat. Sam se ofirao dan kasnije, odgovarajući na pitanje N1 korišćenjem identičnog narativa koji su prvobitno plasirali tabloidi.

„Što bogatiji tajkun ima neki medij, to manje sposobnosti da saslušaju sagovornika. Što bogatiji tajkun, veća nervoza“, rekao je Aleksandar Vučić.

Na direktno pitanje da li će biti testiran i da li je svojim dolaskom u Niš potencijalno ugrozio građane, Vučić odgovara rečenicama gotovo identičnim onima pročitanim u programu Pinka.

„Samo ste jedno želeli. Da me sklonite, a onda biste me predstavili kao kukavicu, kao nekog ko ne sme da se pojavi pred svojim narodom… I nemojte da brinete za mene, jer znam da nikad niste ni brinuli. I kažite ljudima da to nije od brige, već od želje da politički budem izolovan, kako bi korona uspela da pobedi“, kazao je predsednik Srbije.

Predsednik je, ipak, kaže Avžner, daleko ubedljiviji u nastupu od „prethodnice“.

„Očigledno je da je neko dobro smislio scenario, da ga je dobro sinhronizovao i da postoji dobra režija. Međutim, kao i u svakom dobrom filmu, da bi se dobar film realizovao, potrebno je da postoje i dobri glumci. Mislim da je, na njihovu žalost, izbor glumaca jako loš, jer sve što prenose je jednostavno tako – da ti njima ne možeš da veruješ“, smatra Avžner.

Činjenicu da su upravo mediji odabrani za skretanje pažnje, novinar Slobodan Georgiev vidi u tome što u vanrednom stanju daleko veći broj građana prati konferencije za medije, i jasno vidi razliku između naručenih i pitanja u interesu javnosti.

„I to naravno nervira vlast, zato što je javnost sada videla da, kada je krizna situacija, vi ne možete da se oslonite na te medijske otpatke, na PR medije, jer vam oni neće dati nikakvu pravu informaciju. Znači, oni su vam nepotrebni. Šta će vam novine ako vam Vlada govori šta treba i vi ste već čuli Vladu na televiziji. Zašto štampate novine, kakve priče oni donose? Dakle, oni su u problemu, nismo mi u problemu. I onda zbog toga što su oni u problemu sada prave ovu histeriju pokušavajući nas da opletu i da nas predstave kao neprijatelje države“, ocenjuje Georgiev.

Krajnji cilj kampanje mogao bi da se nazire u tumačenju provladinog marketinškog stručnjaka Nebojše Krstića, koji je na Pinku izjavio kako ne razume zbog čega je na konferencijama za novinare svim medijima dopušteno da postavljaju pitanja.

Izvor: N1

Reklame