Foto: depositphotos

Bruksizam je medicinski termin koji opisuje škrgutanje zubima, stanje koje se javlja kada osoba nekontrolisano škripi i stiska zubima, vrlo često tokom sna. 

Škrgutanje zubima može biti ozbiljan problem koji može dovesti do oštećenja zuba, bolova u vilici i viličnom zglobu, glavobolje i drugih tegoba. 

Uzroci škrgutanja zubima su različiti i uključuju stres, probleme sa snom, genetske predispozicije i neke druge faktore.

Vrlo često je teško ili nemoguće utvrditi pravi razlog, i uzroci ovog stanja predstavljaju nepoznanicu i za doktore i naučnike. 

Pacijentima koji pate od bruksizma obično se preporučuje kombinacija lečenja i promene životnih navika kako bi se smanjile ili sprečile njegove posledice.

Najčešće negativne posledice bruksizma uključuju lom zuba, što može zahtevati ugradnju protetski radova poput zubnih krunica kako bi se oštećenja sanirala.

U nastavku sledi nekoliko saveta koji mogu da pomognu kod škrgutanja zubima.

Smanjite stres

Stres može biti veliki faktor za škrgutanje zubima, tako da nalaženje načina za upravljanje stresom može biti od pomoći.

Jedan od najefikasnijih načina smanjenja stresa jeste fizička aktivnost, a o kom tipu aktivnosti se radi nije od tolikog značaja. 

Trčanje, trening snage u teretani ili kod kuće, ili učestovanje u sportovima mogu biti veoma efikasan način edukcije stresa.

Promenite navike u vezi spavanja

Škrgutanje zubima se najčešće javlja tokom sna, tako da vredi probati različite položaje za spavanje i izbegavanja spavanja na leđima.

Pored toga, promena debljine jastuka može biti korisno.

Odlazak na spavanje i pridržavanje sličnog i regularnog ritma spavanja donosi brojne benefit, a kvalitet sna može poboljšati i smanjenje korišćenje elektronskih uređaja neposredno pre spavanja.

Izbegavajte alkohol i kofein

Alkohol, kofein i neke vrste lekova povećavaju rizik od škrgutanja zuba, posebno noćnog.

Imajući ovo u vidu, osobe koje pate od noćnog škrgutanja zubima trebalo bi da razmotre ograničavanje ili potpuno da izbegavaju konuzmacija alkohola i pića koja sadrže kofein popodne i uveče.

Pored kafe, pića koja bi trebalo izbegavaju uključuju energetska pića, čajeve poput zelenog i crnog i slično.

Nekontrolisano škrgutanje zubima u snu može dovesti do loma zuba, koji će morati da bude saniran krunicama ili luminirima, navlakama koje se za razliku od krunica ugrađuju bez brušenja zuba.

Korišćenje splintova

Kada mere prevencije ne pomažu, pacijentima se savetuje korišćenje štitnika za zube, koji će sprečiti oštećenje zuba.

Štitnici će definitivno pomoći kod prevencije oštećivanja zuba, a prema nekim izvorima uticaće pozitivno i na prevenciju samog bruksizma, te njihova uloga može biti dvojaka.

Ove štitnike stomatolog izra​​đuje po uzetom otisku pacijenta, tako da on savršeno odgovara svakom pacijentu i predstavlja udobno rešenje za nošenje.

Zaključak

Bruksizam ili škrutanje zuba je stanje koje može dovesti do povrede zuba i desni usled prevelikog pritiska koji zubi trpe.

Nažalost, veoma često je nemoguće odrediti pravi uzrok pojave bruksizma, ali smatra se da je redukcija stresa jedan od osnovnih vidova prevencije.

Takođe, konzumacija alkohola i kofeina povećava rizik od škrgutanja zubima, te smanjenje konzumiranja pića koje sadrže alkohol i kofein može imati pozitivan uticaj.

Ukoliko mere prevencije ne pomognu, pacijentima su na raspolaganju štitnici koji će sprečiti oštećenje zuba, koji se nazivaju splintovi za zube.

Reklame