Foto: pexels-max-vakhtbovych-7031408

Kupovina kuće može biti vrlo uzbudljiv sa jedne strane ali sa druge i dosta stresan proces. Ne samo da može da potraje, nego je potrebno izdvojiti neophodno vreme kako bi se pre svega omogućilo razgledanje kuća. Ako se prvi put upuštate u ovaj proces, možete se susresti sa dosta nepoznanica, od broja prostorija, preko procenitelja, kvaliteta same nekretnine, poreza i osiguranja. Svaki od ovih koraka potrebno je dobro razmotriti pre same kupovine. 

Dosta ljudi se i dalje dvoumi da li je bolja opcija iznajmljivanje ili kupovina kuće. Najvažnija stvar koju treba odraditi je realno sagledati svoje potrebe. Postoje određene prednosti i mane i za jednu i za drugu odluku. Za iznajmljivanje kuće ili kupovinu najsigurnija a ujedno i najpovoljnija opcija je putem agencije. Postoji veliki broj sajtova na kojima se može pronaći veliki broj oglasa za izdavanje kuca ili prodaju istih, u zavisnosti od dela Srbije u kom se nalazite.

Finalna odluka-kupovina kuće

Ako je vaša konaćna odluka kupovina kuće, pre nego što se upustite u pretraživanje internet stranica za potencijalnim opcijama, morate uzeti u obzir nekoliko stvari koje mogu uticati na kvalitet vašeg budućeg doma.

Otkrijte šta tačno tražite

Razmislite o tome šta vam je tačno potrebno. Da li vam je potrebno dvorište ili baštica iza kuće? Da li vam je u planu proširenje porodice ili često organizujete druženja sa porodicom i prijateljima? Bez obzira na kvadraturu za koju se odlučite, potrebno je napraviti plan prostorija koje su vam potrebne. Najbolji način za sužavanje pretrage je pravljenje skice vašeg idealnog prostora, kako bi vizuleno organizovali prostor i uporedili sa nekretninana koje imate u planu da obiđete.

Pronaći pravu veličinu

Pri kupovini kuće najpre treba razmotriti optimalnu veličinu kuće koja vam je potrebna, napraviti okvirne planove oko prostorija koja su vam potrebne u kući i van nje i na osnovu toga se odlučiti na kupovinu.

Razmotrite moguće popravke

Kada ste suzili izbor i možda pronašli kuću koja vam najviše odgovara, proverite i stanje u kojem se kuća nalazi i da li je potrebno veće ili manje ulaganje u popravke. Problem koji se može pojaviti je taj da sam kupac nije stručan za ovakvu proveru i potrebno je angažovanje majstora, a to znači dodatne troškove.

Potrebno je dodatno se raspitati o materijalima korišćenim pri izgradnji kuće, ali i svake prostorije posebno. Zatim, da li je nešto pregrađivano ili dograđivano, da li je postavljena izolacija, sa kakvim materijalom je urađena i koliko kvalitetno.

Pored provere same kuće potrebno je proveriti i stanje u kojem se nalazi dvorište kako ne bi došlo do dodatnih i neželjenih troškova.

Pravo vreme i prava cena

Situacija na tržištu se menja velikom brzinom i nije moguće predvideti da li će cena u nekom periodu biti pristupačnija nego pre ili će opet porasti. Ako se kuća koju ste pronašli uklapa u vaša očekivanja, nije potrebno čekati pravu priliku da je kupite jer neko drugi može biti brži od vas.

Prateći troškovi

Ukoliko se kuća kupuje na kredit, pored rate kredita potrebno je proveriti i ostale troškove. Treba uzeti u obzir komunalije koje je potrebno plaćati na mesečnom nivou i isto tako uzeti u obzir udaljenost kuće od na primer škole, posla i drugih bitnih objekata, jer će to doneti dodatne troškove.

Dokumentacija i potrebne dozvole

Provera dokumentacije je takođe jedna od bitnih stavki kod kupovine kuće, gde je najpre najbitnije proveriti da li se uknjiženo stanje poklapa sa onim na terenu. Može se desiti da su neki objekti bili uknjiženi ali su posle nekog vremena uklonjeni i fizički ne postoje, što može dovesti do potencijalnih problema pri kupovini.

Sa druge strane ako se odlučite za gradnju novog objekta, pre nego što počnete sa samom izgradnjom ili odabirom materijala, prvo je potrebno proveriti sa lokalnim vlastima da li vam je dozvoljeno da tako nešto uradite. Ovo je veoma važno u slučaju da ove promene želite da izvršite na površinama kao što su prednje i zadnje dvorište, jer takvi potezi svakako mogu uticati na svakodnevni život vaših komšija.

Stambeni kredit i stambeno osiguranje

Jedan od najpovoljnih načina da dođete do kuće koje želite, ukoliko niste u mogućnosti da je kupite iznosom u kešu, je svakako uzimanje stambenog kredita. Pripremite se u tom slučaju na dosta birokratije, potpisivanja dokumenata i tehničkih termina koje ćete morati da savladate.

I na kraju, kada se odlučite za taj važan korak u životu, potrebno je da obezbedite kuću ili stan osiguranjem domaćinstva kako biste se osećali kao kod svoje kuće.

Reklame