Reklame

Novinar Južnih vesti Stefan Marković saslušan je u policiji po prijavi portparolke Opštine Medijana Dušanke Kitanović, a policija je u stanici novinaru zatražila da otkrije izvor informacija koje je koristio za pisanje serije tekstova o malverzacijama u Medijani, piše portal Južne vesti.

Novinar je saslušan, kako je navedeno, po nalogu tužilaštva u Policijskoj stanici Medijana, a od Markovića je, između ostalog, traženo da otkrije svoj izvor, što je on odbio.

„Nakon brojnih tekstova o nepravilnostima u Medijani, gde su iz ove Opštine neretko i odbijali da komuniciraju sa medijima, sada su posegli za drugom taktikom, pa su podneli prijavu protiv novinara“, pišu Južne vesti.

Kako se navodi, novinaru je na teret stavljeno posedovanje ličnih podataka Kitanovićeve.

„Naime, Marković je tragom informacija i dokumenata koje je dobio od izvora tražio iz Opštine ugovore o radu zaposlenih, između ostalih i portparolke i bivše novinarke Dušanke Kitanović i vozača predsednika Opštine Nenada Gičevskog. Tražene ugovore Marković nikada nije dobio, ali je zato danas dobio poziv na saslušanje“, piše portal.

Južne vesti navode da je šefica Odseka za poslove razvoja i odnosa sa javnošću Dušanka Kitanović posao februara ove godine dobila mimo konkursa.

„Kitanovićevoj ovo nije prvi put da se tako zapošljava u ovoj jedinici lokalne samouprave, jer je 2013. godine dobila posao u Medijani pre raspisivanja konkursa. Praksa spornog zapošljavanja nastavljena je i kasnije u Opštini Medijana, što je utvrdila i inspekcija. Međutim, uprkos nalogu inspekcije da se otpusti višak zaposlenih, (predsednik Opštine Medijana Nebojša) Kocić je pronašao način da ih vrati na posao, i to kroz program stručnog osposobljavanja“, piše portal.

Južne vesti pišu da je novinar Stefan Marković podatke Dušanke Kitanović dobio od izvora, ali da ih nikada nije objavio, već da je „te podatke koristio samo u svom radu“.

Šabić: Vučić šalje pisma svim penzionerima, ali saslušavaju novinara

Neopravdanost saslušavanja novinara samo zato što poseduje nečiji podatak naglašava i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. On ujedno podseća na pisma predsednika Srbije Aleksandra Vučića srpskim penzionerima.

Poverenik za Južne vesti navodi da je začuđen čime se policija i tužilaštvo bave u Nišu i kako terete novinara.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS Slaviša Lekić naglašava da po Zakonu o javnom informisanju novinar nije dužan da otkrije izvor, a da su novinari u istom duhu zaštićeni i Krivičnim zakonom.

Predsednik NUNS naglašava da kad policajac traži od novinara da mu otkrije izvor – to je isto kao kad bi novinar tražio da mu policajac prepriča šta je juče raportirao svom šefu u Policijskoj stanici.

Izvor: Južne vesti/insajder

Reklame