Foto: screenshot happy tv
Reklame

Napadi na mene dolaze iz iste kuhinje iz kojih dolaze poslednjih dvadeset godina.

Naravno da moje gostovanje u Hit tvitu nije moglo da prođe bez odgovora onih koji svoje postojanje zasnivaju na želji da ja nestanem. Možda su bili iznenađeni time što mene istina o 12. martu obavezuje da im se suprotstavim na svakom mestu, kaže za Danas predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović, komentarišući činjenicu da je juče čak pet dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću na naslovim stranama objavilo tekstove u kojima ga optužuju za hapšenje pevačice Svetlane Ražnatović tokom policijske akcije Sablja ili dovode u vezu sa Zemunskim klanom.

Napadi na Jovanovića usledili su dva dana nakon što je gostujući u emisiji Hit tvit na televiziji Pink, ušao u oštru diskusiju sa Ražnatović i vlasnikom televizije Pink Željkom Mitrovićem, upravo oko hapšenja poznate pevačice i povezanosti sa kriminalnom organizacijom koja je odgovorna za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

– Njihov problem je što žive sa istinom koju dobro znaju, a to je da me ne mogu diskreditovati ni sa milion naslovnih strana, jer njihove laži govore o njima, moja dela o meni. Nije mi važno da li je naspram mene Ceca ili Legija, Koštunica ili Milošević, bitno mi je samo da ljudi u ovoj zemlji znaju da ne postoje dva puta, ili dve istine, nego da smo svi mi u istom problemu, svako nosi svoj krst, a moja odluka je da zbog toga ne kukam i plačem, navodi Jovanović u izjavi za Danas.

Optužbe na račun Čedomira Jovanovića i njegovim kontaktima sa licima koja su odgovorna za ubistvo premijera nisu novijeg datuma. Praktično od ubistva Zorana Đinđića, mediji s vremena na vreme aktuelizuju ovu temu. Ti tekstovi se najčešće temelje na izjavama srodnika i saradnika ubijenih ili osuđenih članova Zemunskog klana i Jedinice za specijalne operacije (JSO).

O Jovanoviću su često govorili i svedoci tokom suđenja za ubistvo Zorana Đinđića i pobunu Jedinice za specijalne operacije. U tim izjavama najčešće se potenciralo da je Jovanović često boravio u Šilerovoj ulici gde je bila kuća vođe Zemunskog klana Dušana Spasojevića. Tako je svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi tvrdio da je čuo od Spasojevića da je Sredoje Šljukić Šljuka ubijen po zahtevu upravo Čedomira Jovanovića.

Isti svedok je, međutim, tvrdio i da je Zemunski klan nakon ubistva Zorana Đinđića planirao i ubistvo Čedomira Jovanovića. Milenković je pred sudom takođe ispričao da su ga advokati, nakon hapšenja u Grčkoj, ubeđivali da za ubistvo premijera optuži Jovanovića i bivšeg šefa Vladinog biroa za komunikaciju sa medijima Vladimira Popovića, što je on odbio.

O Jovanoviću je, tokom suđenja za pobunu JSO, govorio i bivši pripadnik ove jedinice Saša Pejaković, koji je osuđen zbog pomaganja u ubistvu Zorana Đinđića.

Pejaković, koji je po nalogu Državne bezbednosti jedno vreme obezbeđivao Jovanovića, ispričao je da ga je u više navrata dovozio do Šilerove ulice, ali da ga je čekao u kolima. On je, po sopstvenom svedočenju, na Jovanovićevu molbu, počeo da obezbeđuje Spasojevića nakon što je ovaj pušten iz pritvora gde je bio tokom istrage otmice biznismena Miroslava Miškovića. Pejaković je tvrdio i da je Jovanović posećivao Spasojevića u pritvoru.

Jovanović je ranije sve tvrdnje o vezama sa Spasojevićem i Zemunskim klanom odbacio, objašnjavajući da je tada u Centralni zatvor išao da posti upravnika Dragišu Blanušu. Tužilaštvo je svojevremeno odbacilo i krivičnu prijava protiv njega za navodno posećivanje Spasojevića u zatvoru.

Burno suočavanje

Ostalo je zabeleženo i burno suočavanje Čedomira Jovanovića i Milorada Ulemeka Legije tokom suđenja za ubistvo Zorana Đinđića. Između ostalog, Jovanović je Ulemeku, koji je iskoristio svoje zakonsko pravo da se suoči sa svedokom, kazao da mu je „veliko zadovoljstvo što može da porazgovara sa ubicom Zorana Đinđića“. Ulemek je tada od suda zatražio da ne dozvoli da ga svedok vređa, na šta je Jovanović uzvratio – „Ti si biološka uvreda. Ti kad ćutiš vređaš“. Ulemek je dodao da ako tako nastavi da će svedok da završi u bolnici. Jovanović je nastavio: „Da biste uvredili nečije dostojanstvo, to dostojanstvo mora da postoji“.

Izvor: Danas