Reklame

Josip Broz Tito, neprikosnoveni lider Jugoslavije, proslavljeni ratni komandant i jedan od osnivača i čelnik Pokreta nesvrstanih, umro je na današnji dan pre 38 godina.

Sahrani Josipa Broza Tita, 1980. godine, prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz celog svijeta, među kojima su bili Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev.

Na čelu Jugoslavije bio je 35 godina i tokom svoje vladavine posetio je Zaječar tri puta.

Prva poseta, 8.oktobra 1948.godine bila je nenajavljena i potpuno neočekivana. Tog dana je Tito boravio u Borskom rudniku, a o dolasku u Bor bilo je obavešteno samo nekoliko njegovih najbližih saradnika.

Iz Bora je rešio da dođe u Zaječar. Ostalo je zabeleženo da su ga ljudi oduševljeno dočekali, svi su hteli da ga vide, čuju, rukuju se sa njim.

U narednu, ovoga puta najavljenu posetu Zaječaru Maršal je došao 13 godina kasnije, 7.juna 1961.godine. Čitava maršruta, od ulaska u grad do skvera, bila je posuta cvećem, narod mu je oduševljeno klicao.

Stariji, viđeniji Zaječarci iz tog vremena još prepričavaju kako je tadašnjem rukovodstvu rekao kako su im planovi razvoja grada suviše skromni.

Posle sastanka, predstavnici Zaječara su Titu uručili poklon, detalj mozaika Venatori (scena iz lova) sa kasnoantičkog lokaliteta FeliksRomuliana, koji potiče iz IV veka naše ere.

Na mozaiku je bila ispisana posveta:„Ljubav i zahvalnost najdražem gostu našeg grada, voljenom drugu Titu – građani Zaječara“. Titovoj supruzi Jovanki Broz darivane su srebrne minđuše iz XIV veka.

Nakon susreta sa predsednikom Rumunije Nikolajeom Čaušeskom na gradilištu hidroelektrane „Đerdap“ 22.septembra 1969.godine, Titov plavi voz zaustavio se na železničkoj stanici u Zaječaru.

Predsednika Jugoslavije dočekalo je više od deset hiljada Zaječaraca.
Bila je to poslednja poseta Josipa Broza Zaječaru.