foto:imdb

Josif Tatić rođen je 13. aprila 1946. godine  u Novom Sadu bio je srpski pozorišni i filmski glumac , član Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Diplomirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Josif Tatić je 1968. godine postao stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Debitovao je u predstavi „Požar strasti“. Nastupao je i u drugim pozorištima kao što su: Zvezdara teatar, Narodno pozorište, SKC, Atelje 212, Pozorište na Terazijama… 70-ih godina je sa kolegom i prijateljem Predragom Ejdusom osnovao pozorište „Pod razno“, prvi of teatar u Beogradu.

foto:imdb, Šovinistička farsa

Član JDP-a od 1976. godine Tatić je igrao u više od četrdeset predstava među kojima su: „Kad su cvetale tikve“ , „Spaseni“ , „Dundo Maroje“, „Pučina“ , „Balkanski špijun“, „Muke po Živojinu“ , „Seobe“ , „Valjevska bolnica“ , „Knez Pavle“ , „Mein Kampf“ , „Troil i Kresida“ , „Bure baruta“ , „Molijer – još jedan život“ , „Italijanska noć“ , „Hadersfild“.

Pored pozorišnih predstava pojavljivao se u filmovima i serijama poput: „Petrijin venac“, „Balkan ekspres“, „Bolji život“, „Boj na Kosovu“, „Poslednji krug u Monci“, „Vizantijsko plavo“, „Paket aranžman“, „Otvorena vrata“, „Bure baruta“, „Nož“, „Porodično blago“, „Lavirint“, „Profesionalac“, „Ulica lipa“…

Poslednjih godina igrao je samo u JDP, u drami „Hadersfild”, za koju je dobio brojne nagrade. Predstava je izvedena više od 150 puta. Po istoimenom komadu snimljen je i film.

foto: imdb, Hadersfild

Za ulogu Oca u predstavi „Hadersfild” 2005. godine nagrađen je na Joakimfestu, 2006. je na Danima Zorana Radmilovića dobio Nagradu „Zoranov brk“, a 2007.godine nagradu „Ardalion“ na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu.

Mada je odigrao brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji, šira publika će ga pamtiti po ulogama Slobodana Mihajlovića u predstavi „Šovinistička farsa“, Božidara Soldatovića „Jataganca“ u seriji „Bolji život“ i Tanasija Vitorovića u seriji „Grlom u jagode“.

Nagradu Večernjih novosti dobio je za ulogu u predstavi „Pučina”. Za predstavu „Šovinistička farsa” nagrađen je 1985. na Slobodarskim pozorišnim svečanostima u Mladenovcu.

foto:imdb

Na današnji dan 8. februara 2013. godine je preminuo u snu.

Spekulisalo se da je imao problema sa srcem. 13. februara je održana komemoracija u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i kolege. Nakon toga, Josif je kremiran i sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

 

Reklame