Foto: screenshot Happy tv
Reklame

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, saopštio je putem društvene mreže fejsbuk da je još 7 lica zaraženo virusom COVID 19. Ako se ovako nastavi moguće uvođenje navredne situacije.

Ničić kaže da je u poslednjih 24 sata broj osoba inficiranih virusom covid-19, u našem gradu, povećao se za sedam (7). Starosna steuktura obolelih kreće se od 29 do 55 godina dok je polna struktura 2 ženske i 5 muške osobe.

„Prateći prebivališta inficiranih skloni smo zaključku da je virus “raširen” na čitavom području grada kao i selima u okolini. Nažalost, kod jednog broja osoba, klinička slika pokazuje ozbiljne simptome ove virusne infekcije“.- saopštava Ničić.

Gradonačelnik kaže da ovakvi rezultati ukazuju da APELI i MOLBE Štaba za vanredne situacije, većini onih koji misle da je ovaj virus šala, ne dopiru do svesti.

„Situacija, već na prvi pogled, u prodavnicama (koje masovno primaju kupce koji ne nose maske), javnom prevozu sezonskih radnika, taksi prevozu, kafićima i kafanama (gde osoblje ne nosi zaštitne maske i ne koristi se obavezno dezinfekciono sredstvo na stolovima gostiju), masovne proslave maturskih večeri, rođendanskih i sl. slavlja (bez poštovanja propisane distance i sanitarno-higijenskih mera), sportskih takmičenja …a sve to uz potpunu toleranciju sanitarne inspekcije i odgovarajućih pravosudnih organa (pre svega tužilaštva), odaje sliku stanja koje se otrže kontroli“.- ističe Ničić.

Gradonačelnik kaže i to da vlasnici brojnih, pre svega, ugostiteljskih objekata prekoračuju radno vreme, higijensko/tehničke propise i izlažu podsmehu uvedene mere. Obavezne dezinfekcione barijere nestale su sa ulaza gotovo svih objekata ili su postavljene tako da se lako preskaču ili zaobilaze ili su u stanju koje ne pruža nikakvu dezinfekciju. Obaveza dezinfekcije ruku kupaca, na ulazu u maloprodajne i ugostiteljske objekte ne postoji pošto su ih, vlasnici istih, SAMOINICIJATIVNO, ukinuli.

„JKP “Higijena”, zaduženo od ŠVS grada za kontrolu rada gradskih pijaca i hale sireva, apsolutno ne sprovodi propisane mere i dozvoljava haos u poverenim poslovima.
Uporni pozivi Štaba za vanredne situacije i intervencije komunalne milicije očigledno ne daju rezultate te će sutra, nakon sastanka Stručnog tima ŠVS grada ( čine ga ljudi iz MC Zaječar, ZZJZ Zaječar, inspekcijskih službi, policije i GU Zaječar) biti zakazana i sednica Štaba za vanredne situacije Zaječara koja će, ukoliko se nastavi ovakvo, KRAJNjE NEODGOVORNO, ponašanje predložiti, moguće, uvođenje VANREDNE SIRUACIJE u gradu u konsultaciji sa Ministarstvom zdravlja i resornim ministrom“.objašnjava Ničić.

Ničić kaže da nakon obavljene procedure, i uz poštovanje svih zakonskih propisa, bez odlaganja, neću ni časa časiti, svestan svih političkih posledica po sebe lično, ali i posledica po zdravlje svih nas ako to ne učinim, da ovakvu odluku donese štiteći grad od neodgovornih i nesavesnih pojedinaca.

„Poslednji put Vas MOLIM da zajednički preduzmemo mere, uozbiljimo se shodno situaciji, opominjemo neodgovorne i spasimo NAŠ ZAJEČAR od najgoreg scenarija koji može da usledi. Posebno ovaj apel upućujem mlađem naraštaju koji, očigledno, misleći da su lično (zbog godina i dobrog imuniteta) zaštićeni, ignorišu sve mere ne vodeći računa da im u kućama, sa njima, žive najmiliji sa brojnim hroničnim bolestima koje se infekcijom ovim virusom mogu drastično pogoršati“poručio je Ničić.

Podsećamo, juče je u Zaječaru 4 lica dobilo potvrdu da su pozitivni na COVID 19.