foto: jkp timok održavanje

Posao orezivanja drvoreda u gradu na Timoku počeo je još novembra meseca prošle godine, a radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ tim tempom nastavljaju i u ovoj godini.

Prema rečima nadležnih, najveći problem prave nadzemne instalicije, koje prate liniju zelenila, pa je neophodno redovno orezivanje kako ne bi došlo do oštećenja kablova. Takođe, zbog starosti, ali i ugrožavanja prolaznika i imovine, mnogi drvoredi se moraju poseći i obnavljati, pa tako uporedo sa tim poslom, radnici „Timok održavanja“ uveliko rade i na sadnji lišćara i četinara.

foto: jkp timok održavanje

„Od jeseni do sada, radnici „Zelenila“, inače jedinice pri JKP „Timok održavanje“, posadili su blizu 300 drvenastih sadnica. Na Popovoj plaži je posađeno oko 60-ak sadnica breze, crvene šljive, vrbe, tuje, zatim u ulici 7.Septembar posađeno je oko 20 sadnica javora, kuglastog bagrema. Takođe, sadnja je obavljena i u naseljima „Kraljevica“, „Ključ 3″, u ulici Nikole Pašića, zatim na samoj Kraljevici, na kružnom toku, u centru grada i na drugim mestima“, rekao je Vice Lalić, v.d. direktora JKP „Timok održavanje“.

Narednih dana će se aktivno raditi na sadnji breze, crvene šljive, javora kod ostrva u Čupićevoj ulici, zatim u ulici Svetozara Markovića, kod Doma kulture u Kotlujevcu, u ulici Ljuba Nešić. Kako napominju u „Timok održavanje“, orezane grane će novom mašinom biti prerađene u sečku, a velika posečena stabla, biće iskorišćena za pravljenje građe, koja će biti upotrebljena za rekonstrukciju postojećih, i pravljenje novih klupa, kako u gradu, tako i na samoj Kraljevici. Takođe, od dobijene građe biće rekonstruisane tribine na igralištima Popove plaže.

Izvor: jkp timok održavanje

Reklame