Foto: screenshot n1

Imunolog Srđa Janković rekao je danas da, iako se epidemiološka situacija u Srbiji poboljšala, postoji potencijal za rast broj zaraženih. Govoreći o mogućnosti uvođenja samoizolacije za građane Srbije koji se vraćaju sa letovanja, rekao je da Krizni štab stoji na stnanovištu da je samoizolacija neophodna.

Janković je za RTS rekao da virus uvek i svuda može da rasplamsa epidemiju i da sada moramo rigoroznije da poštujemo mere.

„Ssituacija može da se pogorša, ako ne budemo pazili“, istakao je on.

Prema najavama Krizni štab će u ponedeljak raspravljati o mogućem uvođenju karantina za državljane Srbije koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, a Janković naglašava da preporuka o samoizolaciji stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida.

„Ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života. Ne potoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stnanovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas“, rekao je Janković.

Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.

„Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu, itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje“, rekao je imunolog, ističući da sada treba još rigoroznije da sprovdimo mere, jer time najviše možemo da doprinesemo.

Član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa je dodao i da je većini građana to prešlo u naviku, ali da neki ipak lao da ignorišu koronavirus.

Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da je potrebno da postoji konsenzus – maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.

Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.

Istakao je da uvek i svuda treba voditi računa, jer virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi.

Izvor: RTS, Insajder

Reklame