Foto: screenshot n1

Imunolog Srđa Janković izjavio je da velika razlika u zvaničnoj statistici Ministarstva zdravlja na sajtu covid19.rs, na osnovu koje je Krizni štab za suzbijanje pandemije virusa korona donosio odluke, i podataka koje su objavili novinari BIRN-a, „mora da se proveri“.

On je u Utisku nedelje naveo da ne prejudicira da neko u trenutnoj situaciji sa korona virusom „unapred laže“ i da u svakoj prilici kada se barata složenim bazama podataka može doći do neslaganja.

Janković je napomenuo da je javnost stekla utisak da su podaci u koje je BIRN imao uvid tačni, a da su u pitanju možda „sirovi podaci“.

„Sve preporuke davao sam na osnovu zvaničnih podataka“, rekao je Janković povodom kritika da je javnost izgubila poverenje u Krizni štab koji je dopustio održavanje izbora i sportskih događaja posle kojih je i povećan broj zaraženih.

On je dodao da ne zna kako se u bazu unose podaci, da nije imao uvid u spornu bazu, i da se do istine može doći samo sravnjivanjem podataka koje može da obavi isključivo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“.

Izvor: Danas