Foto: screenshot n1

Imunolog Srđa Janković rekao je da zdravstveni sistem Srbije može da izdrži povećanu aktivnost virusa sa ovim bolničkim kapacitetima ukoliko ne budemo imali dalji porast broja zaraženih i ukoliko je ovo plato na kome smo sada.

„Ukoliko se nastavi porast naravno da dalji rezervni kapaciteti će morati da budu pušteni u dejstvo“, istakao je Janković za RTS.

Kada je reč o promeni težine kliničke slike, Janković kaže da je uvek u grupama koje nisu rizične postojao jedan procenat osoba koje razviju težu kliniku sliku i da se zbog toga kaže da niko nije potpuno bezbedan.

„Nije se ništa promenilo. Kod dece i dalje je teža klinička slika ekstremno retka, kao i kod mladih zdravih osoba, a kod rizičnih grupa pre svega starijih osoba i osoba sa hroničnim oboljenjima i sa poremećajem imunskog sistema naravno da je rizik najveći“, rekao je Janković.

„Kada govorimo o faktorima rizika mi govorimo zapravo o statistici, a pojedinac može uvek da prođe bolje ili lošije u zavisnosti od nekih individualnih predispozicija i zato niko ne treba da misli da je unapred zaštićen ili bezbedan“, poručio je Janković.

Naglasio je da u svim situacijama treba da mislimo o tome da je virus među nama i da mislimo kako da se pre svega sami zaštitimo, a samim tim i da zaštitimo druge da im ne prenesemo virus.

Izvor: N1

Reklame