Foto: screenshot n1

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je danas da je PCR veoma pouzdan način testiranja, a da do lažnih negativnih rezultata može da dođe kada je već prisutna upala pluća a virus u trenutku uzorkovanja isčezao iz ždrela, odakle se uzimaju uzorci.

“Ako je klinička slika veoma jasna, suština je da se test ponavlja, da ne bi bio lažno negativan”, rekao je Janković za TV Pink.

Podsetio je da je posle prvog pika prvog talasa urađena serološka studija populacije kojom je utvrđeno da je prokuženost populacije nešto viša od šest procenata.

“Sada je sigurno viša, ali smo daleko od bilo kakvog funkcionalnog kolektivnog imuniteta”, rekao je Janković.

Dodao je da će manji procenat mladih imati tešku kliničku sliku zbog njihovih predispozicija.

“To je vrh ledenog brega, ali ako je breg veći i ima više zaraženih mladih, i vrh je veći”, rekao je Janković.

On je poručio da je važno javiti se u kovid ambulante u kojima se vrši trijaža jer postoje indikacije za testiranje, i dodao da i građani koji su poslati da se leče od kuće moraju da budu u stalnom kontaktu sa lekarima.

Ponovio je da se lanac zaraze prekida izbegavanjem kontakata, držanjem distance, korišćenjem zaštitnih sredstva, i stalnom dezinfekcijom.

“I najbolje mere neće pomoći ako ih svi zajedno, složno, ne sprovedemo. Bitno je da svi zajedno uspemo da ograničimo dalje pogoršavanje situacije”, rekao je Janković.

Dodao je da ako svi nosimo maske štitimo se do 99 odsto. Rekao je da maska nije apsolutno zaštitno sredstvo kada se koristi pojedinačno, ali da je visoka kolektivna zaštita ako maske svi nose.

Apelovao je da se građani ponašaju kao da je svako potencijalno zaražen jer je jedino tako moguće suzbiti epidemiju.

Izvor: Insajder

Reklame