Prirodne lepote Vratne, čist vazduh, šetnja kroz predivnu šumu, ručak u prirodi, igranje dece, odmor roditelja uz zabavne igre poput nadvlačenja konopca, primena izviđačkih veština u praksi, obilazak manastira… 

Sve su to reči kojima se delimično može opisati izviđačka akcija odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara, koju je odred priredio za svoje najmlađe članove ali i njihove roditelje, u nedelju, 09.06.2019. godine. 

Ovog puta su i roditelji dece iz odreda izviđača učestvovali u aktivnostima odreda. Bilo je čak i onih kojima je ovo prvi susret sa izviđačima, što je i bilo dovoljno da tog dana postanu najnoviji članovi odreda.

Izlet je počeo polaskom iz Zaječara u ranim jutarnjim satima. Dva autobusa prevezla su ove avanturiste do kanjona Vratne, za nešto manje od dva sata. Nakon kraćeg odmora, preko 60 izviđača krenulo je u obilazak kanjona. U samom kanjonu nalaze se najveći prirodni mostovi u Evropi – prerasti Vratne.

Ova džinovska prirodna zdanja, zajedno sa prelepom šumom, izmamila su osmehe i oduševljenje, najpre deci a potom i roditeljima i starijim učesnicima akcije.

Tokom same šetnje, poletarci i pčelice su učili o tome kako da se ponašaju u prirodi, kako se bezbedno kretati kroz šumu i savladavati prepreke na putu. Ni strme staze do vidikovca za njih nisu bile problem. Trud se isplatio i sa vrha jednog od kamenih mostova nagrađeni su pogledom koji oduzima dah.

Ispod samih prerasti, poletarci su se uspešno oprobali u pravljenju drvenih mostova preko omanjih vodenih površina. Stariji članovi odreda su im pričali o načinu nastanka prirodnih mostova, koliko ih ima i koliko su visoki.

Videti ove kapije visine od preko 30 metara je definitivno bilo vredno truda pa se niko od učesnika akcije ni jednom nije požalio na umor. Po povratku iz kanjona, za sobom su ostavili ove prirodne gorostase kako su ih i zatekli i krenuli ka manastiru Vratna. Ko je želeo, mogao je da obiđe manastir, a zatim je usledio ručak u prirodi ali i razne igre, slanje poruka zastavicama, orijentacija uz pomoć karte itd.

U kasnim popodnevnim satima, nakon pakovanja opreme, oprostili su se od žubora reke Vratne koja prolazi tik uz mesto na kome su kampovali i krenuli ka Zaječaru.

Članovi odreda i organizatori ove akcije veoma su zadovoljni time kako je protekao izlet. Sav prethodni rad sa decom i njihova obuka za boravak u prirodi su na ovoj akciji došli do potpunog izražaja.

Sa kojim oduševljenjem deca iščekuju sledeću akciju, nepotrebno je pričati. I tu ih, kao i do sada, odred neće izneveriti pa je već u toku priprema višednevnog izleta.

Reklame