U galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac otvorena izložba slika i crteža “Morfejeva poseta”, akademske slikarke Snežane Vujović Nikolić. Relizaciju izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Snežana Vujović Nikolić živi i radi u Beogradu. završila je Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek, u Beogradu 1984. godine i poslediplomske studije na istom fakultetu 1987. godine. Član je ULUS-a. Biše od trideset godina izlaže na mnogim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Na izložbi je prikazano dvadeset osam dela, od čega šesnaest crteža izrađenih kombinovanom tehnikom: turšem, akvarelom ili temperom na papiru.

„Prikazani crteži predstavlaju studije izloženih dela. Reč je o slikama većeg formata izrađenih arkilikom na platnu, diptisima i triptisima većeg formata koja se svojom inicijalnom idejom vezuju za osnovne pojmove ljudskog postojanja, koje je autorka kao metafore otelotvorila i materijalizovala kroz priče o dvanaest olimpijskih bogova“.

Na monohromno rešenim pozadinama, koje predstavlaju apstraktne pejzaže u kojima se odigravaju herojstva, sukobi i sustreti bogova, prikazane su različite forme i konstrukcije načinjene od osnovnih geometrisjkih oblika koje predsatvljaju bogove, muze i mitska bića.

Izložbu prate dva dvojezična kataloga za koje je tekst napisala istoričarka umetnosti dr Zoja Bojić.

Kustos izložbe u Zavičajnom muzeju Knjaževac bila je Milena Milošević Micić, viša kustoskinja istoričarka umetnosti. Tehnička realizacija izložbe Dragoslav Živković i Tomislav Živković.

Izložba će u galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac biti otvorena do 20.08.2019. godine.