Iduće nedelje u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru biće priređena izložba slika Danijele Lilić.

Izložba je zakazana za utorak, 3. decembar u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru.

Početak je zakazan za 19.00 sati.

WHY AND HOW

Zašto i na koji način. Dobro postavljena pitanja, na koje umetnica na ovoj izložbi daje konsekventne odgovore, likovne odgovore.

Muzičkim jezikom, a ova izložba izaziva zvučnu sliku, uspela je kombinacija džeza i savremene muzike, zasnovana na klasici.

Odlična intonacija, ravnoteža i čisti pristupi odišu jednim specifičnim osećanjem i posebnom dinamikom, isto onoliko jedinstvenom, na svoj način, koliko i njihova izvedba. To je proces u kom važi pravilo “što se više saznaje, sve se više naslućuje nepoznato“. U tom saznanju leži i moć imaginacije.

Osim toga, taj proces omogućava Danijeli Lilić višestruku prednost, a pre svega u mogućnosti i nužnosti koordinacije elemenata slike, pri čemu individualna otkrića svakog dela počinju da se u radu razumevaju i usklađuju.

Ono što prethodi ovoj umetničkoj ideji je autorkina percepcija stvarnosti koja formira i unutrašnje slike ritmova. Bez izgradnje unutrašnje slike nema ni umetničke ideje, u suprotnom bi značilo da sve što vidimo kao stvarnost možemo karakterisati kao umetnost.

Slike na ovoj izložbi su jakog kolorita, na momente iznenađujućeg, koji sa neopterećenim linijama i površinama stvara nemir, koji se pretapa u mir.
Ovo je novi korak u realizovanju jednog uspelog opusa, za to najpre treba tražiti razloge u duhu.

Prepoznajte kojem.

Dejan Sotirović istoričar umetnosti