Jugo-zapadni prikaz stadiona (Foto: Grad Zaječar)
Reklame

Zaječar je jedan od šest gradova, pored Subotice, Loznice, Kraljeva, Leskovca i Vranja, koji će dobiti novi stadion. Gradski stadion sa 8.186 mesta i u skladu sa UEFA standardima trebalo bi u Zaječaru da bude izgrađen oko 1 km južno od centra grada, na obroncima Kraljevicе, u sklopu postojećeg sportsko-rekreativnog kompleksa, piše eKapija.

Idejnim rešenjem planirani sadržaji opisani su prema sledećim funkcionalnim celinama:

– Veličina terena je 105×68 m, prostor neposredno uz teren je sa severne i južne strane 8 m, sa istočne i zapadne 8,5 m, tako da je teren sa okolinom ukupno 121 x 85 m. Teren ima drenažu i grejanje – navodi se u idejnom rešenju.

Sa zapadne strane ispod tribine projektovani su potrebni sadržaji vezani za potrebe kluba:

nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače
– svlačionice i sale za zagravanje
– prostori za sudije i delegate
– centralni ulaz za vip goste, novinare, prostrani hol
– sala za preskonferencije, prostrije za rad novinara i fotorepotere
– sala za prvu pomoć i doping kontrolu
– uz obavezne prostorije projektovane su i prostorije uprave kluba, kao i pomoćne prostorije za smeštaj opreme potrebne za rad sadiona.

Severo-istočni prikaz (Foto: Grad Zaječar)

Projektovano je da iz prijemnih prostorija igrači i sudije direktno izlaze na teren, a vip gosti i predstavnici medija liftom ili stepenicama penju na drugi sprat.

– Formiran je plato oko celog stadiona sa kojeg posetioci kroz kontrolisane ulaze u koridor ispod tribina. Duž koridora su projektovani punktovi za ketering, prvu pomoć i toaleti. Posetioci ulaze na tribine sa po pet prolaza na severu i jugu i sa po sedam na istoku i zapadu. Na nivou prizemlja sa severne strane formiran je prostor namenjen za komercijalne sadržaje. Namena lokala je u domenu lokalne zajednice.

Zapadna tribina ima i treći nivo, a na trećem nivou projektovani su prostori za novinare, tv reportere, tv studio, kontrolna soba, vip kafe. Sa ovog nivoa se silazi do vip mesta – ukupno 180

Projektovani izgled stadiona (Foto: Grad Zaječar)

Tribine su kompaktne, ravne. U ćoškovima pod uglom od 45 stepeni postavljena su dva semafora i dva reklamna panela.

Radnije su čelnici FSS i rukovodstvo grada najavili da će stadion biti bez atletske staze i njegovu izgradnju finansiraće Vlada Srbije preko Kancelarije za javna ulaganja. Vrednost investicije je oko 17 mil EUR.

– Ukoliko se isprate rokovi, a za izgradnju stadiona je neophodno oko 20 meseci, to znači da bi do kraja 2021. godine stadioni trebalo da budu gotovi i pušteni u rad – rekao je nedavno direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Podsetimo, osim izgradnje novih stadiona, investiranja će biti i u one u Kragujevcu, Novom Sadu i u Nišu, gde će postojeći kapaciteti biti rekonstruisani.

Izvor: eKapija