Foto: Nova s screenshot

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju Marijan Ivanuša izjavio je da je u Srbiji epidemiološka situacija sve vreme bila pod kontrolom, nije bilo naglih skokova obolelih, ni preopterećenja zdravstvenog sistema, te da je svakako odgovor na epidemiju bio dobar.

„Ovo još uvek nije vreme za potpuno opuštanje, ali jeste za procenu aktivnosti koje su uradjene kako bismo se što bolje spremili za eventualni drugi talas“, rekao je Ivanuša za novi broj Nedeljnika.

Prema njegovim rečima, „nije realno da mere dugo traju ni zbog ekonomije ni zbog ljudi“

„Povratak u novu normalnost mora da bude praćen oprezom da se epidemiološka situacije ne bi pogoršala i izmakla kontroli. Zato je bitno da se ljudi pridržavaju preventivnih mera kao što je propisana fizička distanca, respiratorna i higijena ruku“, naglasio je Ivanuša.

On je naveo da javno-zdravstveni sistem treba da nastavi sa testiranjem i izolovanjem kontakata kako bi se epidemija držala pod kontrolom, dodajući da je jasno da postoji potreba da se vrtimo u normalne tokove, „ali u ovom trenutku moramo biti veoma obazrivi“.

Prema njegovim rečima, iako je nepoznato kako će se pandemija dalje razvijati, na osnovu trenutnih dokaza, nejverovatnije  je da scenario može uključivati „ne samo drugi već nekoliko epidemiloških talasa zajedno sa umerenijim periodima epidemije“.

„Vrlo je moguće da će se u zimskom periodu, kako i svake godine, uz COVID-19 pojaviti i epidemija gripa i eventualno druge respiratorne infekcije“, rekao je Ivanuša.

Izvor: Beta

Reklame