Foto: Screenshot Twitter @damjanosat

Tužilaštvo za organizovani kriminal odbacilo je deo krivične prijave protiv poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Vladimira Đukanovića i više nepoznatih osoba zbog paljenja baklji na krovovima stambenih zgrada tokom vanrednog stanja, preneo je danas portal Insajder.

Navodi se da je odbačen deo prijave koji se odnosi na udruživanje radi vršenja krivičnih dela dok je deo izazivanje opšte opasnosti i povreda ravnopravnosti, nakon konsultacija sa Republičkim javnim tužilaštvom, prosleđen Apelacionim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevu, gde su bakljade, između ostalog, i organizovane.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu navelo je da je nakon razmatranja sadržine krivične prijave u konkretnom slučaju odlučilo da prijavljeno krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela nije krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Dodaje se da je takva odluka doneta jer je Krivičnim zakonikom propisano da organizovana kriminalna grupa od tri člana ili više postoji određeno vreme i deluje sporazumno u cilju vršenja jednog ili više krivičnih dela za koja je propisana kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna, i to radi neposrednog ili posrednog sticanja finansijske ili druge koristi.

Krivičnu prijavu u delu koji se odnosi na krivična dela izazivanje opšte opasnosti i izvršenje krivičnih dela povreda ravnopravnosti Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je Republičkom javnom tužilaštvu kako bi odredilo jedno ili više tužilaštava koja će biti nadležna za dalje postupanje.

Republičko tužilaštvo im je 2. juna dostavilo odgovor.

„Tužilaštvo za organizovani kriminal je postupilo po dopisu Republičkog javnog tužilaštva i krivičnu prijavu sa prilozima dostavilo Apelacionim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu radi određivanja tužilaštva sa njihovog područja koji bi postupili po navodima krivične prijave“, naveli su u Tužilaštvu za organizovani kriminal u odgovoru Insajderu.

Postupak povodom bakljada na krovovima stambenih zgrada vodi i zaštitnik građana Zoran Pašalić koji je 30. aprila, kako je rekao za Insajder, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Ombudmsan je u međuvremenu pokrenuo i postupak prema Komunalnoj miliciji, a prema poslednjim podacima, dopunske odgovore MUP-a i dalje čeka, preneo je portal.

Krajem aprila, tokom vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, kao odgovor na lupanje u šerpe i zviždanje građana nezadovoljnih potezima vlasti, najpre u delovima Beograda, a zatim i po pojedinim gradovima u Srbiji, organizovana je bakljada sa krovova zgrada i puštana sa razglasa muzika uz skandiranje „Đilase lopove“.

Poslanik SNS Vladimir Đukanović potvrdio je da je u svojoj emisiji na TV Kopernikus pozivao i podstrekivao građane na paljenje baklji po krovovima, ali je dodao da nije organizator paljenja, niti je učestvovao u tome.

„Taj poziv je bio uperen protiv razbojnika ove zemlje“, rekao je Đukanović.

Sredinom maja građanski klub Demokratske stranke podneo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Đukanovića i više nepoznatih osoba zbog sumnje da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, izazivanje opšte opasnosti i povreda ravnopravnosti.

Izvor: Danas

Reklame