Rođen je 1940 god. u Niškoj železničkoj porodici i koja je često menjala mesto prebivališta.

U Zaječar se doselio početkom pedesetih godina prošlog veka. Kao srednjoškolac, zbog izuzetne fizičke konstitucije, bio je uspešan u svim sportovima od košarke, rukometa, odbojke dok na kraju nije zavoleo boks.

Mnogi stari Zaječarci pamte njegove gromovite udarce na gradskom stadionu gde su se održavali boks mečevi krajem pedesetih i početkom šezdesetih prošlog veka. Pamte klubske drugove Dr.Kamena ,Dr Iku Pućula, braću Čeliće i Laline, Labuda i ostale majstore boksa. Kao dobar i perspektivan bokser teške kategorije vrlo brzo prelazi u najkvalitetnije klubove prve lige Jugoslavije. 

Avanturistički duh ga je odveo u svet filmske produkcije. Prvo kao statista, zatim kaskader, dok ga nije zapazio reditelj Žika Pavlović i dao mu glavnu ulogu u filmu  POVRATAK. Taj film je vrlo malo poznat zbog crnog talasa u to vreme i bio je pod zabranom punih dvadeset godina. Tada mladog i perspetivog glumca, u tom filmu negativca, Velimira Batu Živoinovića dotični Damba je ubio na kraju filma. Napominjem da je kasnije retko kome to pošlo za rukom, kada je Bata u pitanju.

Imao je malu ulogu Vikinga 1964 g. u tada svetskom hitu DUGI BRODOVI sa Ričard Vidmarkom , Sidni Poatjerom, Bebom Lončar itd .Nuđena mu je svetska filmska karijera ali se on ipak iz Engleske vratio Jugoslovenskom biksu. Predstavljao je Jugoslaviju na balkanskom prvenstvu i osvojio bronzanu medalju. Na Strandžar kupu u Mađarskoj u polufinalnom meču nokautirao je tada aktuelnog evropskog šampiona Rusa Lebledova. Paralelno se školovao za trenera u Subotici. Trenirao je nosioce svetskih i olimpiskih medalja  braću Kačar i Vujkovića u Subotici i Antu Josipovića i Matu Parlova u Puli gde je završio trenersku karijeru i uveo BK Pula u prvu ligu i osvojio titulu prvaka države.

U Puli bi verovatno ostao do danas da nije odlučio da nakon penzionisanja dođe i da nastavi sa mirnim životom u Zaječaru gde je proveo mladost.

Iza sebe je ostavio sina Aleksandra ćerku Miru i četvoro unučadi.

Ovo su podaci iz burnoga života Zorana Dambe koje sam uspeo da isčupam od njega tokom našeg dvadesetogodišnjeg druženja, partnerskog udnosa u poslu i iskrenog prijateljstva .

Sahrana je u utorak 28. jula u 12 časova na Starom groblju u Zaječaru.

Zbogom dragi prijatelju ,

Gagi

1 komentar