Foto: Zajecaronline

Dr Dragiša Filimonović, specijalista oftalmologije, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu, nekadašnji ministar zdravlja i predsednik Skupštine opštine Zaječar preminuo je jutros u Zaječaru u 88. godini života. Dragiša Filimonović biće sahranjen u nedelju, 3. novembra, na starom groblju, u 13.00 sati.

Dragiša Filimonović je rođen 1931. godine u selu Donja Jošanica, u opštini Blace. Osnovnu školu završio je u mestu rođenja, pod Jastrebcem.

Nakon završenog Medicinskog fakulteta počeo je da radi u Doma zdravlja u Zaječaru, gde je bio upravnik od 1961 do 1963.godine, kada je dobio specijalizaciju iz oftalmologije za Medicinski cenatar u Zaječaru.

Specijalizaciju je zavrsio 1965.godine na Očnoj klinici u Beogradu i vratio se na očno odeljenje u Zaječaru koje je bilo jedino u regionu i zbrinjavalo je u stacionaru sve pacijente tog područja. U profesionalnoj oftalmološkoj karijeri bavio se posebno traumatizmom oka, koji je u to vreme bio među prvima kao uzrok slepila iz čega je proistekao magistarski rad i doktorska disertacija. Nabavljen je operacioni mikroskop, prvi u Srbiji posle Očne klinike u Beogradu i razvijena mikrohirurgija oka.

Za predsednika SO Zaječar izabran je 1982. godine. Tu funkciju obavljao je volonterski četiri godine. U tom periodu, između ostalog, izgrađena je brana, cevovod i Fabrika vode.

Publikovao je i saopštio 70 radova iz oblasti oftalmologije na domaćim i međunarodnim skupovima. Nosilac je Ordena rada sa zlatnim vencem i dobitnik septembarske nagrade Opštine Zaječar kao i velikog broja plaketa i priznanja od strukovnih ogranizacija. Drugo godina je radio u privatnoj praksi.

Komemorativni skup povodom smrti Dr Dragiše Filimonovića biće održan u subotu, 2. novembra u amfiteatru Doma zdravlja Zaječar, a sahrana će se obaviti u nedelju 3. novembra na starom zaječarskom groblju.

Reklame