Foto: Dragoslav Marović
Reklame

Dana 03. juna 2020. napustio nas je dragi prijatelj i saradnik, graver i slikar – Peća Spalajković „Pjer“, majstor umetničke gravure.

Umetnik internacionalne reputacije, rođen je u Beogradu 1946, odrastao u srpsko – francuskoj porodici u Zaječaru. Tokom 60′ tih godina prošlog veka studirao je arhitekturu u Beogradu i radio kao asistent Miomira Denića, scenografa u pozorištu i na filmu.

Od 1971. živeo je u Francuskoj gde je proučavao razne slikarske tehnike, a posebno gravuru. Trinaest godina kasnije otišao je u SAD gde je rado na pripremi dela „Homage to Dali“ od 11 bakropisa.

Godine 1991. počeo je sa istraživanjem novog procesa grafike u boji u tehnici akvatinte u dubokoj štampi što ga je dovelo do otkrića – reprezentativne gravure.

Kao međunarodno priznati umetnik i osnivač škole inetrpetativne gravure u dubokoj štampi, sarađivao je sa mnogim svetskim izdavačkim kućama. Njegove gravure Salvadora Dalija, Marka Šagala, Bernarda Bufea i drugih majstora poznate su na tri kontinenta. Pored brojnih izložbi u inostranstvu izlagao je i u Zaječaru. Bio je član ULUPUDS-a od 1996. godine.

Godine 1998. poklonio je Narodnom muzeju u Zaječaru šest gravura iz cikusa „Genesis“ rađenih u tehnici akvatinte.