Foto: Eparhija Timočka

Čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Koločke dar je i blagoslov manastira Hilandara Eparhiji timočkoj, uz svesrdno angažovanje monaha Jovana, Srbina u ruskom manastiru u Samari. Monah Jovan, podstaknut stradanjem naroda u Eparhiji timočkoj od poplava septembra 2014. godine, pronašao je darodavce, a zatim i ikonopisce, koji su uz pokroviteljstvo manastira Hilandara, ikonu i naslikali.

Monah Jovan je 20. jula 2019. godine doneo ikonu u Eparhiju timočku, u grad Zaječar, gde se nalazi i sedište Episkopa. Tada je posle svečane litije unesena i postavljena u zaječarsku Sabornu crkvu Rođenja Presvete Bogorodice. Tom prilikom u nadahnutoj omiliji Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion istakao je da je dolazak ove svetinje veliki blagoslov za Eparhiju timočku i Bogom čuvani grad Zaječar, izrazivši iskrenu blagodarnost monahu Jovanu i manastiru Hilandaru za ovaj blagosloveni dar.

Ikona je, u nedelju 1. decembra 2019, blagoslovom Episkopa Ilariona preneta iz zaječarske Saborne crkve u hram Svetog velikomučenika Georgija u Knjaževcu gde je bila izložena radi poklonjenja vernih do drugog dana Božića ove administrativno započete godine.

Iz knjaževačke crkve je 8. januara preneta u crkvu Svetog velikomučenika Georgija u Kladovu gde će biti izložena do Vaskrsa na poklonjenje i celivanje vernom narodu.

Bogorodica Koločka dobila je ime po mestu Koloči, koje se nalazi u rukoj oblasti Možajsk, gde se Bogorodica ukazala na drvetu izvesnom zemljoradniku Luki 1413. godine. Od tada do danas brojna čuda su se dešavala onima koji su pred ovom ikonom molitveno tražili pomoć.

Bogoslužbeno praznovanje ove ikone vrši se 22/9. jula, a radi potpunijeg poštovanja ove ikone preveden je sa ruskog jezika i Akatist Presvetoj Bogorodici Koločkoj.

Izvor: Eparhija Timočka

Reklame