foto: novosti.rs
Reklame

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je sporazum između federalne vlade i američke biotehničke kompanije o proizvodnji i isporuci 100 miliona doza kandidata za vakcinu protiv korona virusa, a kako prenosi Glas Amerike, kompanija Moderna proizvešće doze vakcina dok su klinička ispitivanja u toku.

„Federalna vlada će posedovati doze vakcina – kupujemo ih“, rekao je Tramp novinarima na konferenciji za štampu u Beloj kući u utorak.

Tri kandidata za vakcinu u Sjedinjenim Državama su u finalnom stadijumu testiranja na ljudima.

„Na putu smo da brzo proizvedemo 100 miliona doza čim vakcina bude odobrena, do 500 miliona ubrzo zatim“, rekao je Tramp.

Poslednja akcija Trampove administracije „povećava mogućnost da će Sjedinjene Države imati najmanje jednu bezbednu, efikasnu vakcinu do 2021“, rekao je sekretar za zdravlje Aleks Azar.

Tramp je nedavno izjavio da je optimističan po pitanju toga da bi vakcina za korona virus mogla da bude spremna do predsedničkih izbora SAD početkom novembra.

Sjedinjene Države predvode na svetskoj listi broja obolelih od koronavirusa sa više od 5,1 milion obolelih, kao i u broju smrtnih slučajeva – gotovo 165.000, podaci su Džon Hopkins univerziteta.

Izvor: Danas