Foto: SNS Zaječar
Reklame

Da li se možda sećate spotova „Pokreta radnika i seljaka“ uoči lokalnih izbora u Zaječaru 2012. godine?

Jedan je bio posebno upečatljiv: Vladan Paunović, dugogodišnji direktor, novinar i voditelj vesti Timočke televizije, glavna uzadanica Saše Mirkovića, pred kamerama u studiju odakle se emituje „Rezime“ kaže otprilike: „Znamo se odavno. Uvek sam vam govorio istinu…“

Ako ste zaboravili, evo samo kratkog podsećanja sa predaje izborne liste koju je predvodio Mirković.

Zaječarski PRS se nekoliko dana posle lokalnih izbora kolektivno priklonio SNS i podržao Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora, čime je Mirković sebi osigurao kartu za ulazak u Glavni odbor naprednjaka i Vladu Srbije. Kako te godine nisu imali većinu, Paunovića kome je obećao mesto gradonačelnika, Mirković postavlja na mesto načelnika Zaječarskog okruga.

I tako počinje pranje Paunovićeve biografije…I to drugi put.

O prvom „hemijskom čišćenju“ nećemo ovoga puta.
Saborci, koji su u osvajanje vlasti u Zaječaru krenuli u novogodišnjoj noći 2012. kada su kamere TTR umesto gradonačelnika pratile njih dvojicu u obilasku porodilišta i policije, počinju da se glođu i ne podnose.

Jedni su rekli da je Paunović, dočepavši se fotelje, želeo da opere ruke od šefa. Drugi su smatrali da je to zbog toga što načelnik okruga nije hteo da reketira republičke ustanove u korist televizije. U pravu su i jedni i drugi. Ono što je sigurno jeste da je Mirković urlao na Paunovića kad god mu se ukazala prilika, a on nije smeo ni da šukne.
Godinu dana nakon što je SNS pobedio na vanrednim lokalnim izborima u Zaječaru, a Mirković, koji je prigrabio svu vlast, počinje previše da se bahati i sili, centrala odlučuje da Paunovića ubaci u igru i postavlja ga u leto 2014. za poverenika stranke.

Sve u strahu da će biti smenjen sa funkcije, Paunović, iako ima svu političku vlast, ne sme da se suprotstavi Mirkoviću, tako da radi skoro u ilegali. Osim rodbine i najbližih prijatelja verovatno niko nije znao da je on prvi čovek stranke, jer se nije eksponirao uopšte. Ćutao je. Čak toliko da nije smeo da traži ključeve stranke, a još manje pečat. Samo je formirao ( tajno ) povereništvo.

Kada je SNS procenio da od Mirkovića ima više štete nego koristi i odlučio da ga se ratosilja, sve oči bile su uprte u načelnika okruga. Naravno da nije ništa uradio, jer kukavica svoju ćud ne može da promeni, a kamoli da prigovori dvojcu iz Beograda koji povremeno dođe da disciplinuje odbornike i funkcionere.

To je bio i izgovor što su Velja i kompanija ostali na vlasti nakon kozmetičkih izmena. Navodno, Beograd je tako hteo. Videći da mu plašljivi Vlada i nadobudni Stefan ne mogu ništa, Velja se osilio i terao svoju priču. Čak je nezvanično preuzeo i stranku, jer se poverenik snebivao da radi svoj posao.
Najgore je bilo kada se uoči republičkih izbora 2016. godine pojavio audio snimak u kojem Velja traži novac od investitora. Bruka je mogla biti oprana samo kada bi se gradonačelnik razrešio.

Članstvo je bilo za, odbornioci takođe, ali je Paunović oklevao, navodno čekajući odobrenje iz Beograda. Sigurno znate da se nije uopšte ni oglasio! Bruka! Čak je i Zankov iz mišje rupe izdao saopštenje.
Tek kasnije se na fejsbuku pojavio mejl Radomira Nikolića, tada predsednika IO SNS, koji je još u februaru dao odobrenje za smenu Velimira Ognjenovića.

Zašto je Paunović članstvu prećutao ovaj mejl i zašto nije ništa nije preduzeo? Odgovornost bi, vidimo, bila Nikolićeva, a postojala je i Vučićeva saglasnost.

U čemu je onda stvar?
Paunović i Zankov spasavaju Ognjenovića još dva puta, nekoliko dana kasnije prvi put i u maju drugi put kada grupa odbornika podnosi inicijativu za njegovu smenu.

Foto: Printscreen

Inicijativu su podržali odbornici SNS, među kojima i supruga pomoćnika gradonačelnika Milka Todorovića a i Stefanova drugarica Anka Mladenović. Međutim, Paunović, Zankov i Ognjenović „pritisli“ su potpisnike, tako da od smene vlasti nije bilo ništa. Šta god da se dešavalo krivicu snosi prvi čovek stranke u gradu!

Da centrala smatra da je on promašaj bilo je jasno kada na izbornoj listi prošle godine nije bilo njegovog imena. Sigurno da se ne bi odrekao dobre plate i odlične funkcije ( ne traje li već previše?) zarad odborničkog mandata, ali je barem red da prvi čovek stranke i okruga, radi ugleda i težine, bude na listi. Očigledno da od ugleda i težine nema ništa.

Odbornioci kažu da su „glavešine“ iz Beograda stalno vikale na njega i da je iz kampanje gotovo bio izopšten. Prikupljao je sigurne glasove, lepio plakate, donosio sendviče…To mu je bio domet.

A on je i dalje ćutao, bojeći se i svoje senke. Važna je fotelja.

Nakon preletanja Boškovog jata u SNS za poverenika biva postavljen Milan Stanković. Staro članstvo je razjureno, ali nekim čudom Paunović ostaje blizak i najnovijim naprednjacima. Bio je na listi na izborima za članove Saveta mesnih zajednica, a pojavljuje se na svim važnijim dešavanjima sa Ničićem i Stankovićem.

Mislite da se zauzeo za nekog od starih naprednjaka?

Naravno da ne. Pusti stra`! On je zadovoljan jer i dalje sedi u načelničkoj fotelji. Kako je od njegovog izbora prošlo šest godina, a mandat ne traje toliko, verovatno je reizabran, ali građani ne znaju.

Jedino po čemu će politički ostati upamćen jeste akcija uređenja MZ Kotlujevac koju je organizovao avgusta 2016.godine, koja je pretila da preraste u požar i ekološko zagađenje, pa je komšiluk zvao policiju i vatrogasce.

Foto: Printscreen

Zbog svega što (ni)je uradio stranačke kolege kažu da je on grobar SNS u Zaječaru, koji je uvek, ama baš uvek gledao samo sebe i svoj interes.

Imao je milion mogućnosti kao prvi čovek stranke i kao prvi čovek okruga da nešto uradi za grad, da dovede državne zvaničnike, da se založi za investicije, bolje puteve bar…

Ništa! Samo je mudrovao, nesposoban i neodlučan.