Grčka je danas objavila spisak 29 zemalja iz kojih će biti dozvoljen dolazak posetilaca od 15. juna, u okviru novog ublažavanja mera uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, među kojima je i Srbija. Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je da susedna Bugarska planira da u ponedeljak otvori granice za sve zemlje članice EU, kao i za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Zemlje za koje Grčka otvara granice su Albanija, Australija, Austrija, Severna Makedonija, Bugarska, Nemačka, Danska, Švajcarska, Estonija, Japan, Izrael, Kina, Hrvatska, Kipar, Letonija, Liban, Novi Zeland, LItvanija, Malta, Crna Gora, Norveška, Južna Koreja Mađarska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Češka i Finska.

Posetioci iz tih zemalja bi mogli da budu testirani na koronavirus po principu uzorka, navelo je Ministarstvo turizma. Ono je saopštilo da će putnicima iz tih zemalja biti dozvoljen ulazak u Grčku direktnim letovima do Atine i Soluna. Spisak zemalja će biti proširen 1. jula, navelo je Ministarstvo.

Grčka je uvela mere izolacije ubrzo posle prijave prvih slučajeva oboljevanja od koronavirusa od kojeg je tamo umrlo 175 ljudi, a zaraženo nešto više od 2.900.

Slučajevi zaraze nisu zabeleženi na velikoj većini grčkih ostrva koja su popularna za odmore. Turizam i povezane industrije predstavljaju 20 odsto grčke privrede i Vlada nastoji da osigura da letnja turistisčka sezona ne bude izgubljena.

Filipče: Bugarska od ponedeljka otvara granice i za Srbiju i za Severnu Makedoniju

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da susedna Bugarska planira da u ponedeljak otvori granice.

„Jutros smo dobili informaciju iz Bugarske da planiraju da u ponedeljak otvore granice za sve zemlje članice EU, plus za Srbiju i Makedoniju“, rekao je Filipče na onlajn konferenciji za novinare.

On je dodao da će Vlada u Skoplju naredne sedmice odlučivati kada će Severna Makedonija otvoriti granice i da njegova zemlja i dalje smatra da treba da ima regionalan pristup po tom pitanju.

Na pitanje da li postoji mogućnost da neka zemlja zabrani ulazak makedonskim građanima zbog porasta broja zaraženih od kovida-19, Filipče je rekao da je to „nacionalna politika i da će verovatno svaka država voditi o tome računa“.

Izvor: Beta, Insajder

Reklame