Foto: Zajecar.info

Danas je u Vladi Republike Srbije predstavniku Grada Zaječara svečano uručen Ugovor o realizaciji projekta „Sistem obaveštavanja u realnom vremenu za smanjivanje saobraćajnih nezgoda u gradu Zaječaru“.

Nenad Popović Ministar bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj uručio je ugovor Seleni Stojanović članu Gradskog veća grada Zaječara.

Grad Zaječar za realizaciju ovog projekta dobija bespovratna sredstva u visini od oko 25 miliona dinara.

Projekat „Sistem obaveštavanja u realnom vremenu za smanjivanje saobraćajnih nezgoda u gradu Zaječaru“ odnosi se na najekonomičniji sistem za izbegavanje sudara kao i za smanjenje povreda i smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Projekat predviđa da se ovaj sistem ugradi na putnička službena vozila lokalne samouprave, na vozila javnih komunalnih preduzeća i drugih javnih čionioca, kao i na autobuse gradskog prevoza.

Sistem identifikuje potencijalne opasne situacije i pruža audio i vizuelna upozorenja u realnom vremenu, kako bi se pomoglo vozaču u sprečavanju ili ublažavanju sudara. Sastoji se od jedne kamere koja se postavlja se prednje strane automobila, tj. 3 kamere sa obe bočne strane i prednje strane kamiona ili autobusa. Pored kamera, sastoji se od displeja na kome se pojavljuju upozorenja i obaveštenja i služi da se preko kamere vidi cela oblast u kojoj se vozilo nalazi, uključujući trake, vozila, semafor i pešake. Cilj projekta je da se nivo bezbednosti na putevima podigne na najviši nivo, a saobraćajne nezgode svedu na minimum.

Izvor: zajecar.info