Gradski bazen u Zaječaru jedno je od najpopularnijih mesta okupljanja Zaječaraca u vreme tropskih vrućina – tako je već više od četiri decenije, o čemu svedoči i činjenica da je zaječarski bazen jedan od najstarijih u bivšoj SFRJ.

Održavanje bazena je obiman posao, koji zahteva puno rada, truda, a uz to i ni ulaganja nisu mala: sve mora biti u skladu sa propisima, jer zdravlje i bezbednost kupača su na prvom mestu.

Planom i programom ove godine predviđeno je ( bez troškova angažovanja radnika ) izdvajanje u visini od 4.400.000 dinara za održavanje gradskog bazena.

Samo nabavka natrijum hipohlorita iznosi 630.000 dinara, a tu je i nabavka propana u iznosu od 2.000.000 dinara, kao jedan od najznačajnijih troškova.

Krajem maja najavljen je početak radova na njegovom uređenju za predstojeću sezonu, kada je, između ostalog, najavljen i remont rasvete, motora, nabavka suncobrana – a sve u cilju uređenja bazena za predstojeće tropske dane.

Foto: Printscreen / Radio Magnum /31. maj 2018.

Sa dolaskom tropskih vrućina Zaječarci su bili sve nestrpljiviji, pa je mnoge oko dve nedelje kasnije obradovala vest da su radovi privedeni kraju i da je bazen spreman za novu sezonu: školjka bazena je očišćena, ofarbana, i prvi kubici vode potekli su u bazen.

Foto: Printscreen / Radio Magnum /12. jun 2018.

Prvi kupači uživali su u brčkanju na bazenu već 15. juna, a sa lepim danima bilo ih je sve više i više, kao i svake godine – što je sve najavljivalo zaista dobru sezonu, kao vrhunac dobro obavljenih priprema.

Foto: Printscreen / Radio Magnum / 20. jun 2018.

U petak 22. juna došli smo do informacije da je mali gradski bazen ispražnjen, a da je u toku pražnjenje velikog bazena – o čemu su nas obavestili naši čitaoci.

Prema nezvaničnim informacijama koje smo primili: novonaneta farba je nabubrila, sljuštila se sa školjke, a komadića je bilo svuda po površini vode, zbog čega je voda navodno morala da se ispusti, a školjka očisti od nanetog sloja farbe i ponovo prefarba.

Na licu mesta imali smo prilike i da se uverimo u to, a u neformalnom razgovoru sa radnicima koje smo zatekli na gradskom bazenu rečeno nam je da postoji problem vezan za farbu.

Naglašavamo da nikoga od radnika nismo uznemiravali, da nismo pokušali nasilno da uđemo u područije unutar ograde, kao i da su radnici dobrovoljno razgovarali, bez ikakve pretnje i prinude.

Tragom ovih informacija

obratili smo se JKP „Održavanje“ sa molbom da nam pojasne zašto je bazen ispušten  i šta je uzrokovalo ljuštenje farbe.

Dobili smo sledeći odgovor:

Foto: Printscreen

Pojedini zaječarski portali danas su objavili vest kako je loše vreme iskorišćeno za izvođenje dodatnih radova na uređenju školjke. Naš portal nije primio poziv, niti bilo kakvo obaveštenje od strane JKP „Održavanje“, iz nama nepoznatih razloga.

Imajući u vidu činjenicu da je pre desetak dana objavljeno da su radovi privedeni kraju, kao i da je sve spremno sa sezonu kupanja, kao i da je školjka očišćena i ofarbana, ne možemo da se ne zapitamo:

  • Da li je bazen bio spreman za otvaranje 15. juna?
  • Ako nije bio spreman, i ako je postojala potreba za dodatnim radovima, zašto se požurilo sa otvaranjem?
  • O kakvim dodatnim radovima na uređenju školjke je reč?
  • Koliki je utrošak uzrokovan ispuštanjem vode, da li je reč o planiranom ili neplaniranom utrošku vode i hemikalija potrebnih za pripremu vode?

Sve ovo pokušaćemo da saznamo u narednim danima, o čemu ćemo vas uredno obaveštavati.

 

Reklame

1 komentar