Foto: zajecar.info

Danas je u italijanskom gradu Gorica (Gorizia) održan sastanak gradonačelnika Zaječara Boška Ničića i gradonačelnika ovog mesta Rudolfa Ziberna (Rudolfo Ziberna).

Sastanak je upriličilo naše MSP, Generalni Konzulat u Trstu, te je istom prisustvovala i generalni konzul gospođa Ivana Stoiljković sa saradnicima iz Konzulata kao i pomoćnik gradonačelnika Zaječara gospodin Milan Stanković.

Na sastanku, vođenom u izuzetno prijateljskoj atmosferi, iskazana je potreba za produbljivanjem saradnje kako ovog dela Italije i naše zemlje tako i Zaječara i Timočke Krajine sa Goricom i ostalim mestima u pokrajini Friuli.

Posebno raduje obećanje gradonačelnika Ziberna da će se, već ove godine, u okviru manifestacije „Gusti de frontieri“, izbeći lažno predstavljanje pojedinaca, ličnih profitera, kao predstavnika gradova i opština iz Srbije.

Gradonačelnik Ničić je posebno istakao svoje žaljenje što su, njegovo lično angažovanje oko ove predivno zamišljene manifestacije, u kojoj je od početka uzeo lično učešće oko organizacije, neki, dok je bio van funkcije,najbesramnije iskoristili da izmanipulišu organizatore da oni predstavljaju grad Zaječar a prošle godine čak i opštinu Knjaževac.

Takođe je stiglo uveravanje da će se obim kulturno-istorijskog, muzičkog, gastronomskig i turističkog potencijala Zaječara, Timočke Krajine i Srbije već ove godine, a posebno naredne, dići na najprofesionalniji mogući nivo kakav i zaslužuje ova manifestacija koju u pet dana poseti između 700 i 800 hiljada posetilaca.

Očekuje se da u tome najveću ulogu, kao spona dve države, odigra upravo naš Konzulat u Trstu.

Razgovarano je, da nakon analize predloga koji stigne od strane grada Zaječara, rukovodstvo Gorice razmotri i širi odnos dva grada.

Gradonačelnik Ničić je, na kraju posete, pozvao kolegu Ziberna da, čim mu to vreme dozvoli, poseti Zaječar i upozna ga sa lepotama i potencijalima našeg grada i našeg kraja a posebno „Felix Romuliane“.

Ovu dvodnevnu posetu Italiji delegacija Zaječara završiće sutra razgovorima u PK pokrajine Friuli-Veneto.

Izvor: zajecar.info