Povodom vesti da se česma na gradskom Trgu u Zaječaru uklanja, a da će nova biti izgrađena stotinak metra dalje pored fontane u centru grada, pitali smo građane grada na Timoku šta misle o ovoj ideji gradske vlasti. Razlog izmeštanja česme je što će kroz novu česmu u centru grada teći voda iz arterskog bunara umesto vode sa gradskog vodovoda koja je tekla do sada.

Foto: Glas zaječar Replika stare česme

U Gradskoj upravi Zaječar sutra će biti potpisan Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu. Ovaj dokument potpisaće gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije HEINEKEN Srbija Nikos Zois.

Nakon svečanog potpisivanja u 11 sati, na zaječarskom Trgu Oslobođenja biće održana prezentacija idejnog rešenja ove česme. 

Razlog izmeštanja česme je taj što će umesto vode sa gradskog vodovoda, kroz novu česmu u centru grada teći voda iz arterskog bunara.

Saglasnost na ovaj predlog zaključka gradski većnici dali su na zasedanju održanom 5. septembra.

Evo šta građani Zaječar misle o uklanjanju česme iz centra i postavljanju nove, moderne koja če biti izgrađena od mermera. 

Arizanović Mile: 

„Smatram da nova česma nije potrebna“

Milica Gojsović:

„Nije potrebno uklanjanje. To je znamenitost koja je godinama tu“.

Mitrović Irena:

„Ako nova bude bolja od ove, podržavam odluku“.

Dragiša Živić:

„Ova vlast je mnogo loših stvari uradila. Koji je razlog uklanjanja? Hoće veću da prave? To je glupost kao kada su rušili most. Ova česma ima istorijsku značaj za grad Zaječar“.

Prvulović Radoje:

„To je velika glupost šta rade“. Godinama stoji tu i nikome nije smetala, i sada su rešili da je sklone.“

Veroljub Mladenović:

„Mislim da pre treba ukloniti gradsku vlast nego česmu“.

Đorđević Bojan:

„Ne, ne, nikako. Ne treba rušiti ovu česmu“.

Petković Nenad:

„Ako nova česma bude lepša, saglasan sam“.

Ranđelović Srđan:

„Ne slažem se sa ovom odlukom i mislim da nije pametna“.

Milenković Saška:

„Česma ima istorijsku vrednost i mislim da ne treba da se uklanja“.

Česma na Trgu oslobođenja (česma na Skveru) najstarija je česma u Zaječaru. Napravljena je po uzoru na Spomen česmu, a postavljena je 1994. godine na ovo mesto.

Foto: Glas Zaječara
Stara česma

Ova česma prvi put je izgrađena u 19. veku i više puta je premeštana. Početkom 20. veka nalazila se na približno istom mestu kao i današnja. Od 1927/28. do 1960. godine nalazila se ispred današnjeg Opštinskog suda, kada je na njenom mestu postavljena fontana „Majka i dete“. Krajem 19. veka voda je do centra Zaječara (tada Velike pijace, a danas Trga oslobođenja) i do ove česme dovođena sa Kraljevice. Početkom 20. veka za ovu česmu je iskopan i prvi arterški bunar u Zaječaru.

1994. godine napravljena je kopija stare česme i postavljena je u centar Zaječara (na Skveru).Na česmi su uklesane godine – 1833. Kada je Timočka krajina pripojena Srbiji, 1876. godina Prvog srpsko-turskog rata, 1878. kada je proglašena nezavisnost Kneževine Srbije, 1885. godina srpsko-bugarskog rata i 1994. kada je podignuta nova česma.

Nakon postavljanja bunarske konstrukcije do 274 metra konstatovan je subarteski nivo na 0.50 metra od nivoa terena, te je postavljena pumpa koja je ubrzo prestala sa radom. Po prestanku rada pumpe, česma je priključena na gradski vodovod.

Kompletnu rekonstrukciju finansiraće kompanija „Hajniken“.