Finale 57. Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2019“, jednog od najstarijih i najpoznatijih muzičkih festivala u Srbiji, održaće se 09. i 10. avgusta 2019. godine, u Sokobanji.

Takmičarski deo održaće se u hotelu „Moravica“, 09. i 10. avgusta od 10:00 sati. 09. avgusta takmičiće se mlađe kategorije: petlići, pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, a 10. avgusta juniori, seniori i dueti.

Revijalni deo Festivala održaće se 09. i 10. avgusta na Centralnom gradskom trgu, od 20:00 sati. Prvog dana Festivala nastupiće prošlogodišnji sveukupni pobednik festivala David Nikolić, koji će ujedno i otvoriti Festival, a nakon njega nastupiće najbolje plasirani učesnici mlađih kategorija. Nakon proglašenja pobednika u mlađim kategorijama nastupiće „Dejan Petrović i Big bend“ – višestruki pobednik Sabora u Guči.

Drugog dana festivala nastupiće takmičari starijih kategorija, nakon čega sledi proglašenje sveukupnog pobednika festivala i uručenje glavne nagrade, instrumenta – harmonike.

Nakon proglašenja pobednika sledi koncert legendarnog izvođača narodne muzike – Miroslava Ilića. Izvođače će pratiti orkestar Miše Mijatovića, čuvenog virtuoza na harmonici.

Međunarodni festival “Prva harmonika – Sokobanja” je kulturno-zabavna manifestacija, takmičarskog karaktera, koja se održava od 1962. godine i jedna je od manifestacija sa najdužom tradicijom u našoj zemlji. 41 godinu festival se održavao pod nazivom “Prva harmonika Jugoslavije“, dok se od 2003. godine održava pod nazivom Međunarodni festival „Prva harmonika – Sokobanja“.

Za više od pola veka postojanja sokobanjski festival harmonike dao je veliki doprinos razvoju karijera muzičkih talenata i profesionalaca.

Veliki broj poznatih harmonikaša, kompozitora, kantautora, šefova ansambala, muzičkih urednika, profesora harmonike započelo je svoje muzičke karijere dobrim plasmanom na sokobanjskom Festivalu.

Neki od njih su Branimir Đokić, Miša Mijatović, Kemiš, Vlada Panović, Novica Negovanović, Željko Joksimović i drugi.

U zabavnom delu programa uvek su učestvovale najveće estradne zvezde na ovim prostorima kao što su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Gabi Novak, Milka Stojanović, Miroslav Ilić kao i poznati glumci, Miodrag Petrović Čkalja, Ljubomir Didić, Ljuba Moljac, Jova Radovanović i drugi.

Danas Festival uživa veliki ugled među muzičkim stručnjacima, izvođačima i ljubiteljima harmonike.

U poslednje tri godine Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja kao glavni organizator Festivala uvodi određene promene u smislu izmene propozicija, dužine trajanja festivala i poboljšanja kvaliteta zabavnog dela programa, kako bi se povećao broj učesnika i posetilaca ove manifestacije.

U 2014. godini, finale festivala produženo je za jedan dan, tako da je trajalo ukupno tri dana, a program se održavao na mermernom šetalištu u centru Sokobanje. Znatno je obogaćen sadržaj kulturno-zabavnog dela programa u kome je učestvovao veliki broj kulturno-umetničkih društava i poznatih harmonikaša, izvođača narodne muzike, kao i sami takmičari koji su svirali u pratnji orkestra. Sve to rezultiralo je rekordnom posetom od preko 30.000 ljudi za tri dana festivala.

Interesovanje harmonikaša za učešće na festivalu je značajno povećano u odnosu na prethodne godine, a razlog je svakako profesionalan rad žirija i izmene Propozicija manifestacije.

Glavne promene su ukidanje kotizacije za učešće, finale koje traje tri dana i naravno veoma vredna glavna nagrada za sveukupnog pobednika – harmonika renomiranog proizvođača.

Reklame