Zaječarska inicijativa poziva sve građane kojima je stalo do ovih pitanja na javnu diskusiju, u Omladinskom centru – 11. decembra 2019. od 18h. Na tribini će se građanima obratiti naši gosti sa dugodišnjim iskustvom u sferi festivalske produkcije

Festivali su tokom prethodnih godina postali jedno od najbitnijih mesta za promociju muzike, nastupe izvođača pred brojnijom publikom, njihovo povezivanje sa drugim izvođačima, publikom i organizatorima iz regiona i sveta. Masovna zatvaranja prostora za nastupe izvođača, slabljenje infrastrukture, “selidba” promotivnih aktivnosti na internet, učinili su muzičke festivale jednim od ključnih faktora za stvaranje, pokretanje i podmlađivanje izvođača i publike, tj. oblikovanje celokupne muzičke scene.

U unutrašnjosti Srbije pokrenuti su mnogobrojni muzički festivali koji su prevazišli svoj prvobitni lokalni karakter i razvili se u manifestacije koje okupljaju ljude iz regiona i šire, i svoje gradove predstavljaju u pozitivnom svetlu, obogaćuju njihovu turističku ponudu i postaju pravi resurs za zajednicu.

Zaječarska Gitarijada je najstariji muzički festival u jugoistočnoj Evropi, sa tradicijom dugom preko pola veka, nastao sa ciljem da promoviše autorski rad i afirmiše demo bendove u bivšoj Jugoslaviji. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, Gitarijada je bila u svom zenitu i predstavljala je najrelevantiju i najveću muzičku manifestaciju u zemlji. Od tada kreće konstantan pad kvaliteta programa i popularnosti Gitarijade. Danas festival, suočen sa nagomilanim organizacionim, programskim i finansijskim izazovima, neuspešno traga za svojim identitetom i publikom, trudeći se da opravda epitet Zaječara kao grada Rock’n’Roll-a.

Kako se festivali razvijaju i od lokalnih manifestacija postaju tačke na svetskoj festivalskoj mapi? Koji su pozitivni primeri i iskustva i kako oni mogu da doprinesu razvoju festivalske scene u Srbiji? Sa kojim se izazovima susreću festivali i na kojim greškama možemo da učimo? Kakav je njihov odnos i uticaj na lokalnu zajednicu? Gde je mesto zaječarske Gitarijade na festivalskom nebu Srbije i Evrope? Može li zaječarska Gitarijada da uči iz iskustava drugih festivala?

Zaječarska inicijativa poziva sve građane kojima je stalo do ovih pitanja na javnu diskusiju, u Omladinskom centru – 11. decembra 2019. od 18h. Na tribini će se građanima obratiti naši gosti sa dugodišnjim iskustvom u sferi festivalske produkcije:

– Ivan Milivojev, jedan od osnivača Exit Festivala i član borda Evropske festivalske asocijacije „Yourope“;
– Zoran Vulović, direktor kragujevačkog Arsenal Fest-a i
– Predstavnik/ca Love Fest-a

Poziv za učešće na tribini je poslat Gradskom veću grada Zaječara i udruženju građana Gitarijada Fest, koje je suorganizator Gitarijade.