Foto: eparhija-timocka.org

U četvrtak 12. septembra u okviru Festivala hrišćanske kulture u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, izložba portreta prvojeraraha srpskih “Kormilari crkve i svedoci vekova“, povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. U porti Saborne crkve biće organizovana tribina pod nazivom „800 godina Autokefalnosti SPC“.

U okviru četvrtog Festivala hrišćanske kulture, danas, 12. septembra, u galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru, biće otvorena izložba portreta prvojeraraha srpskih “Kormilari crkve i svedoci vekova“, povodom osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Autori izložbe su Goran Janićijević i Miodrag Milutinović.

U porti Saborne crkve, od 19 sati i 30 minuta, biće organizovana tribina pod nazivom „800 godina Autokefalnosti SPC“ na kojoj će govoriti profesor Vladislav Puzović. Takođe, na tribini će o okolnostima i ulozi Svetog Nikodima Tismanskog u misiji Kneza Lazara i izmirenju srpske sa carigradskom Patrijaršijom, govoriti Goran Janićijević, dok će monah Ignatije Marković govoriti o istorijskom značaju i ulozi episkopa timočkog Emilijana, kao i o pregovorimo sa Veseljanskom patrijaršijom 1920. godine.