Foto: screenshot n1
Reklame

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, Tanja Fajon, rekla je za N1 da posle izbora održanih 21. juna više nema parlamentarne opozicije što, kako kaže, dovodi u pitanje legitimitet rada novog parlamenta. Ona postavlja pitanje i da li se može govoriti o čistoj demokratiji kada vladajuća većina sa takvom lakoćom osvoji većinu.

„Možemo li govoriti o fer izborima ako je jedan deo političkog spektra imao pristup nacionalnim frekvencijama, dok se drugi morao boriti za njih. Možemo li govoriti o slobodnom izboru ljudi dok su izloženi jednoj boji, a drugi se jedva čuju“, neka su od pitanja koja Fajon postavlja posle izbora održanih u Srbiji 21. juna.

Ona navodi da se nivo demokratije posle izbora može pogoršavati, a posebno situacija sa slobodom medija. To će, najavljuje, biti praćeno u sledećem krugu međustranačkog dijaloga.

Upitana kako će taj dijalog izgledati s obzirom na novi sastav parlamenta, Fajon kaže da će morati da se nađe model da se u dijalog uključe i partije koje su bojkotovale izbore.

Dodaje da Evropski parlament brine nekoliko stvari.

„To su najniža izlaznost od 2000. godine, kao i dramatična promena u sastavu parlamentu u kojem će dvotrećinsku većinu imati jedna lista“, navela je Fajon.

Neke grupe poslanika u Evropskom parlamentu, među kojima i ona kojoj sama pripada, pozvale su Evropsku komisiju da ne otvori više nijedno poglavlje u pregovorima sa Srbijom dok se u našoj zemlji ne promene političke okolnosti. Fajon, međutim, smatra da ako je Srbija spremna za otvaranje poglavlja onda to i treba da se desi, „jer je to nešto što je važno za srpske građane“.

Ona podseća da su se problemi sa vladavinom prava i demokratijom našli u poslednjem non-pejperu Evropske komisije, i dodaje da je bila „šokirana kada komesar za proširenje nije rekao ni jednu jedinu reč o tim problemima, niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože“.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija sva poglavlja mogla da završi u mandatu nove vlade, što je do 2024. godine. Fajon upozorava da nije dobro praviti optimističke prognoze oko datuma.

Izvor: N1, Insajder

Reklame