Foto: Glas Zaječara

Evropska unija (EU), u saradnji sa nemačkim Saveznim ministarstvom za ekonomsku saradnju i razvoj, dodelila je danas milion evra za prvih 120 grantova pomoći usmerenih na otklanjanje posledica pandemije korona virusa u sektoru turizma u Srbiji, a u okviru projekta „EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“.

Sredstva su namenjena za 120 projekata, a dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Najveći broj korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je turizam velika prednost Srbije i da ga zato treba dalje razvijati.

„Turizam nisu samo veliki ponudjači već i mali porodični poslovi, domaćinstva, hoteli i sve njih treba podržavati. Zato smo namenili milion evra da pomognemo etno turizam i da ublažimo posledice pandemije“, objasnio je Fabrici na onlajn konferenciji.

On je dodao i da je više od 450 projekata konkurisalo za sredstva.

„Ovaj projekat je deo šireg projekta koji EU sprovodi za pomoć Srbiji. U februaru i martu je izglasano 50 miliona evra za prvu sanitarnu pomoć, a kasnije još 78 miliona evra za pomoć privredi“, kazao je Fabrici.

Najavio je i pokretanje projekta davanja uverenja čistoće i bezbednosti, kako bi predstavnici srpskog turizma mogli da prodju kroz obuke i protokole dezinfekcije.

Vodja projektnog tima „EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“ Aleksandar Bec rekao je da je najvažnije da se projekat sprovede u praksi.

„Bilo je još projekata koji su zavredili našu podršku, ali ćemo narednih meseci objaviti još jedan konkurs i to će biti prilika za one koji sredstva nisu dobili sada“, istakao je Bec.

Prema njegovim rečima, projekat je usmeren na male preduzetnike jer su oni i najpogodjeniji krizom.

Bec očekuje da će im projekat pomoći da unaprede svoju ponudu, da mogu da investiraju i da se pripreme za novu zimsku sezonu, ali i onu naredne godine.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Dobitnici sredstava iz Istočne Srbije saglasni su da će im sredstva pomoći da prevazidju krizu, kao i da unaprede svoje kapacitete i ponudu.

Oni su istakli da bi trebalo ulagati u infrastrukturu kao i promociju turizma Istočne Srbije koja ima bogatu ponudu.

„#EUzaTebe – za kulturno nasledje i turizam“ je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja.

Projekat finansira EU sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju (GIZ).

Izvor: Beta

Reklame