Foto: Eparhija Timočka

Trećeg dana Božića, na dan Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Sv. velikomučenika Georgija u Kladovu uz sasluženje protojereja-stavrofora Milana Blagojevića, protojereja Dragana Ivanovića, protonamesnika Zorana Golubovića, protonamesnika Dejana Pajića, protonamesnika Dušana Dinića i arhiđakona Ilije (Jovanovića).

Svečani doček Episkopu su priredili najmlađi Kladovčani – osnovci ali i brojni vernici sa sveštenstvom hrama. Zahvaljujući tradicionalno dobroj i uspešnoj saradnji Crkvene opštine, veroučitelja i Uprave Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Kladova, hram je, zbog blagovremene organizacije veroučitelja Nikoline Srbulović i Darka Jokića, bio ispunjen učenicima od prvog do četvrtog razreda. Za ovakav odziv dece veoma je zaslužna gospođa Gordana Jovanović, direktorka škole i njena zamenica Katarina Tomić, zatim učiteljice razredne nastave, posebno učiteljica Marija Budujkić.

Na kraju Svete Liturgije Episkop se obratio vernom narodu nadahnutom besedom kojom je pohvalio učenike rekavši da je ovo „dobar primer kada ima više dece nego starijih u hramu“, onda je čestitao slavu i imendan svima koji proslavljaju Svetog Stefana istakavši njegovu veru i prvomučeničku žrtvu. Prenevši vernom narodu poruku o iskušenjima i stradanju u kojem se nalazi narod, arhijereji, sveštenstvo i monaštvo u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u Ukrajini, Episkop je naglasio:

„Crkva nije pojedinac već zajednica sabrana oko Tela i Krvi Gospoda Isusa Hrista, gde smo pozvani na liturgijsko i molitveno sabranje i jedinstvo u molitvi Bogomladencu Hristu zarad spasenja vascelog Pravoslavlja od iskušenja ovoga vremena“.

Crkva Sv. velikomučenika Georgija u Kladovu je po blagoslovu vladike timočkog Ilariona ovih dana dočekala ikonu Presvete Bogorodice Koločke koja se u vreme blagovernog kneza Andreja u mestu Koloči u ruskoj oblasti Možajsk 1413. godine na drvetu javila izvesnom zemljoradniku Luki. Ova čudotvorna ikona pomaže do današnjega dana svima koji od nje molitveno traže pomoć.

Izvor: Eparhija Timočka (Veroučiteljica Nikolina Srbulović)

Reklame