foto: printscreen

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je danas da je jedan od razloga za značajno smanjenje broja novih slučajeva zaraze korona virusom u Srbiji to što se mnogi zdravi ljudi testiraju jer žele da idu u Crnu Goru i to ulazi u statistiku, a drugi je lažiranje podataka.

„U zvanične podatke odavno ne verujem. Koji su pravi brojevi to znaju oni koji u njih imaju uvid, a ja svakako nisam jedan od njih. Jasno je da se broj novoobolelih smanjuje, ali pravo stanje svakako nije ono što se prikazuje“, rekao je Radovanović za Nova.rs.

Upitan koji motiv trenutno imaju Vlada i Krizni štab da lažiraju podatke, s obzirom da su izbori prošli, on je naveo da je u pitanju ugled u svetu.

„Međutim, nisu nikog uspeli da prevare, svi su ih odavno provalili. Mađarska nam je zatvorila grance u trenutku kad zvanični podaci nisu prikazivali veliki procenat obolelih“, ocenio je Radovanović.

Kao dodatne razloge za smanjenje novih slučajeva zaraze Radovanović je naveo i to što se ne zna koji su sve testovi ušli u zbir, jer se računaju i PCR i serološki testovi, i oni koji se testiraju zbog simptoma, i oni koji rade kontrolne testove.

Izvor: Danas