U crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru jutros je služena sveta arhijerejska liturgija.

Pored brojnog vernog naroda liturgiji je prisustvovala i delegacija komande Timočke brigade.

Po okončanju svete liturgije Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion obratio se prisutnima sledećim rečima:

„Danas proslavljamo dva značajna događaja od kojih je jedan vezan za ovaj grad i ove ljude i ovaj hram, a drugi je vezan za celu vaseljensku crkvu.

Ovaj prvi događaj koji obeležavamo jeste javljanje Presvete Bogorodice na kraju Drugog svetskog rata, tačnije 1944. godine, kada se Presveta Bogorodica javila uplađenim i sakrivenim ljudima u podrumu nedaleko od ovog mesta, koje ćemo zajednički posetiti danas.

I danas je poseban dan, zato što u jednom danu proslavljamo, mi ljudi ovde na Zemlji, najveće naše molitvenike i zastupnike pred Bogom – Presvetu Bogorodicu i Svetog Jovana Krstitelja. I samo onaj ko zaista neće da vidi milost Božiju, taj je i ne vidi. Ne zbog toga što Gospod neće da mu je otkrije, već zato što on sam stavlja ruke na svoje oči, stavlja mrak na svoje duhovne vidike i čula i odbija milost Božiju, odibja ljubav, odbija pomoć Božiju.“

Nakon prigodnog posluženja koje je bilo priređeno za sav verni narod, sveštenstvo i vernici okupili su se i zajednički su posetili podrum u kući porodice Lalović, u kojoj se Presveta Bogorodica ukazala u vreme najžešćih borbi pred sam kraj Drugog svetskog rata.

Vernici su od ranih jutarnjih časova dolazili na ovo, za pravoslavne hrišćane, sveto mesto, ne bi li se pomolili za svoje bližnje.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Timočki gospodin Ilarion potom je sa sveštenstvom Eparhije Timočke služio parastos kod Spomen obeležja na Kraljevici za pokoj duša žrtava komunističkog terora.