Foto: Eparhija Timočka

Eparhija timočka i Grad Zaječar domaćini trećeg Festivala hrišćanske kulture od 20. septembra – 6. oktobra 2018. godine.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i grada Zaječara.
Festivalski dani započeće 20. septembra, praznovanjem Rođenja Presvete Bogorodice, slave Sabornog hrama i grada Zaječara, prazničnom večernjom službom (17 č.), svečanom litijom ulicama grada (18 č.) i predavanjem Episkopa g. Atanasija Jevtića (19 č.).

Sutradan 21. septembra, NJihova Preosveštenstva umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije i Episkop timočki g. Ilarion služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u 8.30 časova. Toga dana, nakon liturgijskog sabranja, u Muzeju biće otvorena izložba o Mitropolitu Mihailu Jovanoviću a u popodnevnim časovima, na Skveru, slavski dan je upotpunjen nizom kulturnih manifestacija.

I ove godine, festivalski dani biće bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima. Pored eminentnih predavača, koncerata i promocija novih knjiga savremenih autora, održaće se i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma 28, 29, i 30. septembra, koji će pored publike pratiti i internacionalni žiri.

U programskoj ponudi izdvaja se i festivalski dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Kvalitetan i raznovrstan program je poziv svima da posete Eparhiju timočku i tako budu deo Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru.

 

Izvor: Eparhija Timočka

Reklame